VIDEO | Bisericile vechi de lemn ale Maramureșului istoric, în tururi virtuale

Bisericile vechi de lemn ale Maramureșului istoric au de acum un website nou, numai al lor. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Național.

Proiectul a început în 1 iulie și a fost implementat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș. Acum, la final de proiect, bisericile vechi de lemn ale Maramureșului istoric se regăsesc pe site-ul maramures.culturamm.ro.

32 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din Țara Maramureșului sunt cuprinse în acest proiect. Materialele realizate pot fi descoperite prin intermediul portalului culturamm.ro, în secțiunea dedicată Țării Maramureșului. Această secțiune îmbogățește colecțiile de biserici care au fost protagonistele unor proiecte similare derulate în anii precedenți, tot din inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și co-finanțate, și ele, de Administrația Fondului Cultural Național. Este vorba despre Biserici de lemn din Țara Lăpușului. Tururi Virtuale (2018) și Biserici din Țara Chioarului. Tururi Virtuale (2019).

”Turul virtual este un instrument care îți permite să te plimbi online, interactiv, printr-un spațiu (în cazul de față, o biserică maramureșeană), alegându-ți unghiul și direcția de vizionare și având la îndemână doar un calculator ori telefon și conexiune la internet, fără să instalezi aplicații sau programe suplimentare. Dincolo de componenta de promovare turistică, turul virtual poate fi un important instrument educațional,  noile generații, puternic tehnologizate, fiind mult mai atrase de resursele interactive decât de modalitățile clasice de predare. Este și un util instrument de studiu, pasionații de arhitectură maramureșeană putând, prin intermediul acestor tururi virtuale, să analizeze anumite detalii ale bisericilor de lemn fără să se deplaseze la fiecare în parte. Nu în ultimul rând, tururile virtuale sunt utile în contextul cu care ne confruntăm, cel al pandemiei de coronavirus” – a arătat Rada Pavel, coordonatoare a proiectului.

În imagine, Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din Desești. Foto: Peter Lengyel 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.