Baia Mare: Proiectul noii legi a sănătăţii s-ar putea transforma în cea mai scumpă lege pentru români

Baia Mare: Proiectul noii legi a sănătăţii s-ar putea transforma în cea mai scumpă lege pentru români

Dacă proiectul noii legi a sănătăţii va fi aprobat în forma în care este supus acum dezbaterilor publice, accesul la sănătate va fi îngrădit pentru un număr mare de români. Potrivit noii legi a sănătăţii, pachetul de servicii minimale asigurate cetăţenilor contribuabili la fondul asigurărilor de sănătate se va reduce semnificativ iar accesul asiguraţilor la pachetul de servicii va fi limitat. Cei mai afectaţi vor fi bolnavii cronici.

Conform proiectului noii legi a sănătăţii, cota de contribuţie la asigurările de sănătate, atât a angajatorilor cât şi a salariaţilor şi a persoanelor fizice autorizate, rămâne aceeaşi. "A rămas tot 5,2 contribuţia de asigurări de sănătate pe care trebuie să o achite angajatorul, procentul de 5,5 contribuţia pe care o achită persoana fizică autorizată sau care se reţine salariatului iar pentru persoanele care se asigură facultativ, a rămas procentul de 10,7%", declară purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, Claudia Ganea.

Persoanele care ar trebui să se asigure facultativ sunt cetăţenii străini care nu provin din statele membre ale Uniunii Europene sau din spaţiul Schengen, dar care se află pe teritoriul României şi doresc să beneficieze de o asigurare de sănătate. Totodată, în cazul în care proiectul noii legi a sănătăţii ar fi aprobat, persoanele care beneficiază de pachetul de servicii de bază doar pentru că se află în întreţinerea unei persoane asigurate, vor fi obligate să achite la rândul lor contribuţia la sănătate. "De asemenea, tot în cadrul acestui act normativ, dacă interesează persoanele asigurate, este prevăzut faptul că acel card naţional care va înlocui practic aceste adeverinţe de asigurat pe care noi ca şi instituţie le emitem în acest moment, documentul propriu-zis şi partea de distribuţie la persoana asigurată va fi suportată de persoana asigurată. Nu avem în actul normativ cât anume va costa", precizează Claudia Ganea.

Excepţie face cardul european de sănătate care va fi asigurat din fondul naţional unic de asigurări de sănătate. De asemenea, persoanele care nu vor dori să plătească acea coplată vor fi nevoite să încheie o poliţă de asigurare voluntară. "După cum o defineşte noul proiect de act normativ, va fi de două tipuri: complementară şi suplimentară. La cea asigurare voluntară complementară, doar o parte din servicii vor fi asigurate şi exceptate de la coplată, total sau parţial. Asigurările voluntare de tip suplimentar vor suporta total sau parţial plata pentru orice tip de servicii necuprinse în pachetul de servicii medicale de bază şi respectiv a coplăţii, opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte condiţii medicale specifice în poliţa de asigurare pe care asiguratorul privat de sănătate le va pune la dispoziţia asiguratului şi va preciza bănuiesc cuantumul la cât s-ar ridica această asigurare suplimentară de sănătate", mai explică Claudia Ganea.

Casele de Asigurări de Sănătate aşteaptă normele de aplicare a noii legi a sănătăţii pentru a vedea care este cuantumul coplăţii şi cât va trebui să plătească asiguratul din buzunarul propriu.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.