VIDEO | Atenție!Uneori, chiar și ciupercile comestibile, pot da semne toxice

Amatori de ciuperci culese direct din mediul lor natural, mulți maramureșeni s-au aventurat în această perioadă în păduri sau pe pajiști, pentru a culege ciupercile, apărute în număr mare, după ploile abundente.Mare atenție, însă. Printre ciupercile comestibile, se pot strecura și ciuperci otrăvitoare. Dacă nu sunteți cunoscător, există riscul unei intoxicații ce vă poate pune viața în primejdie.

Ciupercile comestibile de pădure conțin multe proteine, sunt gustoase și pot fi prepararte într-o multitudine de feluri. Trebuie să știți, însă că există peste 30 de ciuperci care conțin diferite substanțe toxice și care pot produce intoxicații de o gravitate mai mare sau mai mică.

”Ideal ar fi să cumpărăm ciuperci din locuri autorizate, să nu culegem noi ciuperci dacă nu suntem cunoscători. Dacă după o masă cu ciuperci, ezentați simptme precum senzații de greață, însoțite de vărsături, scaune diareice, crampe abdominalesă vă prezentați imediat la compartimentul de urgențe, pentru a putea fi investigați”, menționeazî medisul Paul Rotaru, din cadrul Compartimentului Primiri Urgențe Sighet.

Printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, cum ar fi hribii sau champignon și care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziți, ori au degerat, pot conține substanțe toxice pentru organismul uman.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.