Biblioteca Muzeului Orășenesc Baia Mare s-a constituit odată cu primele colecții, prin donațiile băimărenilor și, ulterior, prin achiziții. Fondul de carte moștenit este îmbogățit permanent, inclusiv prin schimbul interbibliotecar cu alte instituții din țară.
În primăvara anului 1930 colecțiile Muzeului Orășenesc (inclusiv biblioteca) au fost mutate, în casele Băncii oraşului, de pe actuala stradă Crişan. Cu această ocazie au fost inventariate şi ordonate 6.517 cărţi, biblioteca muzeului devenind astfel un important loc de culturalizare pentru băimăreni.
Biblioteca Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș a beneficiat, începând cu anul 2007 de investiţii care au permis îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare şi organizarea unei săli de lectură, pregătită să găzduiască manifestări ştiinţifice sau culturale, mese rotunde, conferinţe de presă, lansări de carte.
La această dată, fondul de carte veche, denumit “Schönherr Gyula”, în memoria fondatorului Muzeului din Baia Mare, constituit și îmbogățit de-a lungul timpului, cuprinde astăzi aproximativ 9.317 de volume, datate în perioada dintre secolele XV- XX.
Fondul de carte curentă numără, în prezent, peste 15.000 de volume şi este structurat pe mai multe domenii: istorie, arhelogie, artă, etnografie, limbă şi literatură, periodice, ordonate conform normelor ştiinţifice în vigoare. Pentru a veni în ajutorul cititorilor am pus la dispoziție un catalog online al fondului de carte curentă care cuprinde un număr de 12.350 de exemplare care pot fi accesate pe adresa https://biblioteca.mjiamm.qulto.eu.
Lasa un raspuns