CONTRACT DE FINANȚARE semnat pentru reabilitarea Castelului Teleki din Pribilești

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a semnat contractul cu Consiliul Județean Maramureș pentru reabilitarea Castelului Teleki din localitatea Pribilești. Valoarea contractului este de 13 milioane de euro, iar beneficiile pentru întreg județul, mai ales pentru dezvoltarea turistică a Pribileștiului, sunt de neprețuit.

Acest moment marchează o victorie importantă în eforturile noastre de a restaura și valorifica acest monument istoric, pe care îl transformăm într-un centru cultural multifuncțional de referință pentru Maramureș. După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Castelul Teleki va deveni un centru cultural multifuncțional. Castelul nu va fi doar un simbol al patrimoniului nostru istoric, ci și un loc important pentru comunitatea locală. Acesta va putea găzdui evenimente culturale și educaționale, dar va oferi și oportunități pentru organizarea de tabere pentru copii”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Consiliul Județean Maramureș a  achiziționat Castelul Teleki, aflat anterior în proprietate privată, într-o stare de degradare avansată. La finalul anului 2021, acoperișul era complet distrus, ceea ce punea în pericol structura întregului edificiu. S-a intervenit rapid pentru a pune în siguranță acoperișul, prin reparații esențiale care au prevenit prăbușirea castelului.

În cursul anului 2022, a fost elaborat documentația tehnică necesară pentru reabilitare, un proces complex care a implicat colaborarea cu specialiști din diverse domenii. În 2023, Ionel Bogdan a depus cererea de finanțare, iar eforturile au fost răsplătite prin obținerea unei finanțări nerambursabile în valoare de 13 milioane de euro. Semnarea contractului de finanțare reprezintă momentul oficializării sprijinului financiar necesar pentru implementarea proiectului.

Am început demersurile pentru exproprierea terenurilor adiacente castelului, cu scopul de a integra și revitaliza grădina acestuia, transformând-o într-un spațiu de recreere, potrivit pentru evenimente culturale. roiectul de reabilitare nu a fost lipsit de provocări. Fiecare etapă a necesitat o planificare minuțioasă, resurse semnificative și multă perseverență. De la achiziția inițială a castelului, trecând prin elaborarea documentației tehnice și până la obținerea finanțării, fiecare pas a fost important și a însemnat o colaborare strânsă între echipa noastră, autoritățile competente, dar și persoanele fizice care au înțeles necesitatea de a colabora cu noi pentru salvarea Castelului și redarea sa comunității. Am o satisfacție deosebită să văd că am reușit încă un proiect important pentru județul nostru. Abia aștept să vedem cum Castelul Teleki renaște în toată splendoarea sa!”, a spus în continuare Ionel Bogdan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.