AFLĂ ACUM: Cât costă pastila de a doua zi în 2015

AFLĂ ACUM: Cât costă pastila de a doua zi în 2015

Pastila de a doua zi este cea mai sigură metodă de contracepţie în cazuri de urgenţă. Administrată la momentul potrivit, mai exact în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, pastila de a doua zi este cea mai simplă şi eficientă metodă pentru a evita o sarcină nedorită.
Totuşi, e foarte important să ştii că această metodă de contracepţie conţine o doză foarte mare de hormoni şi tocmai de aceea nu este recomandată decât în cazuri excepţionale. Adică maxim o dată pe an!
Datorită concentraţiei foarte mari de substanţe, pastila de a doua zi poate perturba regularitatea ciclului menstrual pe o durată mai mică sau mai mare de timp. Medicii recomandă totuşi un control de specialitate, dacă menstruaţia întârzie în luna respectivă mai mult de cinci zile. De asemenea, dacă imediat după administrarea pastilei de a doua zi apar dureri sau sângerări, este recomandată vizita de urgenţă la ginecolog.
Ce pastile de a doua zi se găsesc la noi în ţară
În România poţi alege dintre două contraceptive de urgenţă: Escapelle (44 lei) şi Postinor (46,50 lei).
Pe prospectul Escapelle este menţionat faptul că pilula previne 85% dintre sarcinile posibile, dacă este administrată în primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Totuşi, producătorul informează utilizatorii că pastila “nu  va preveni sarcina de fiecare dată şi este mult mai eficientă cu cât este luată mai repede după un contact sexual neprotejat, adică în decurs de 12 ore”.
Pe de altă parte, contraceptivul de urgenţă Postinor este format din două comprimate. Pe prospect este menţionat următorul mesaj: “Eficacitatea tratamentului este maximă dacă primul comprimat este administrat cât mai curând posibil (dar nu mai târziu de 72 de ore) după un contact sexual neprotejat. Al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore (dar nu mai târziu de 16 ore) după administrarea primului comprimat”.
Ce se întâmplă după administrarea pastilei de a doua zi
După administrarea pilulei contraceptive de urgenţă majoritatea femeilor nu observă efecte secundare. Însă în unele cazuri pot apărea stări de ameţeală, vărsături, dureri de cap sau sensibilitate la nivelul sânilor. Toate acestea ar trebui să treacă în câteva ore. Dacă în decurs de maxim 12 ore încă mai prezinţi astfel de simptome trebuie să te adresezi medicului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.