Acțiunea silvoița la Muzeul Satului

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare a organizat o acțiune în premieră. Pentru a nu risipi frunctele din pomii care aparțin muzeului, câteva gospodine au cules prunele, au încins căldarea și, spre bucuria vizitatorilor, au preparat o delicioasă silvoiță. Conducerea instituției spune că acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu de revitalizare a satului de pe deal.

Acesta e primul an în care oficialii Muzeului Satului s-au gândit să valorifice prunele din ogradă şi să le transforme într-o delicioasă silvoiţă sau magiun.

”Activitatea noastră se înscrie în seria acţiunilor de revitalizare a satului de pe deal, de a păstra tradiţiile de odinioară şi vine dintr-o nostalgie a anilor de copilărie când în zilele de toamnă se făcea silvoiţa la cazane din prune bistriţene. Ne-am gândit să valorificăm prunele pe care le avem aici la muzeu, plus au mai adus şi colegii noştri şi să facem această specialitate, lictar, cum se zice în Maramureşul Istoric, şi silvoiz cum se spune în zona Chioarului. Este primul an în care încercăm să facem acest lucru. Au fost doritori. Colegii noştri au fost foarte încântaţi să ne ajute să dezghiocăm prunele şi să preparăm acest produs. Vom sta până seara. Aceste preparat durează multe ore, nu se pune zahăr, e natural, e ca şi un leac”, a declarat managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, Monica Mare.

Pentru a reda gustul copilăriei, silvoița a fost preparată într-o căldare pe foc, amestecată cu un instrument special, fără adaos de zahăr sau conservant. Secretul e să amesteci încontinuu, preț de câteva ore, pentru ca produsul final să fie delicios. Gospodinele au arătat că silvoiţa se foloseşte la cornuleţe, la prăjitură, dar merge foarte bine şi la micul dejun lângă o cană de ceai sau lapte.

Cei de la Muzeul Satului se gândesc să folosească şi celelalte fructe din livadă, în special merele, la prăjitură sau pur și simplu să fie servite vizitatorilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.