29 februarie, o dată la patru ani

De ce avem ani bisecti, care este regula dupa care acestia apar si din orgoliul carui conducator roman februarie are, o data la patru ani, 29 de zile? Anul acesta, potrivit unei traditii stravechi, femeile ii pot cere in casatorie pe barbati.

Anul bisect, cel in care luna februarie are 29 de zile, a aparut din cauza desincronizarii Calendarului Gregorian cu miscarea de rotatie a Pamantului.

Pentru ca Globul sa realizeze o rotatie completa in jurul Soarelui are nevoie de exact 365,2422 zile. Calendarul folosit de noi are, insa, 365 de zile. De aceea sunt adaugati anii bisecti si uneori secundele intercalate sau secundele bisecte. Astfel, ceasurile noastre sunt in perfecta corelatie cu timpul real.

Cine se naste pe 29 februarie, asadar intr-un an bisect, isi poate serba ziua de nastere o data la patru ani. Isi sarbatoresc aniversarea 12.500 de romani.

Cea mai varstnica doamna se afla la a 27-a aniversare. A trecut prin doua razboaie mondiale si astazi a implinit de fapt 108 ani. Spune ca secretul este sa ai masura in toate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.