VIDEO | Ziua de 24 Iunie, este o zi încărcată de simboluri și credințe

Ziua de 24 Iunie, este o zi încărcată de simboluri și credințe.În credința populară, ziua de 24 iunie este asociată Sânzienelor, iar în calendarul creștin-ortodox sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.  Sărbătoarea Sânzienelor este marcată de magie și farmec, este dedicată fertilității, fiind o sărbătoare câmpenească. Tot în această zi, începând cu anul 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei, la inițiativa Comunității La Blouse Roumaine. 

În fiecare an, la data de 24 iunie, creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul iar în calendarul popular regăsim Sânzienele, sărbătoare care are originile într-un străvechi cult solar.

Termenul de Sânziene este întâlnit în Maramureș, Banat, Bucovina, Oltenia și Transilvania. Conform unei legende din Maramureș, se crede că în noaptea de Sânziene, o zână frumoasă, cu straie din flori, se scaldă în râu, iar fetele cu status premarital, pentru a fi pure precum apa și frumoase precum florile de sânziene, își fac o cunună din aceste flori și intră în râu zicând: „Sfântă apă curgătoare, spală-mă pentru a fi mândră!”
Potrivit altor legende, în această zi, Sânziana, împreună cu alte zâne și fete frumoase cântă, dansează și zboară peste câmpuri, purtând o mantie din care curge un praf auriu (polenul), apărând culturile de vitregiile naturii și asigurând acestora rod bogat, iar plantele de leac primesc miros și putere de vindecare. Comparativ cu Ielele, care pârjolesc totul pe unde trec, Sânzienele sunt zânele bune care ajută vegetația să prindă rod.
Sânzienele sunt plante cu frunze înguste și flori galbene, parfumate din care fetele își făceau cununi și le aruncau pe acoperișul casei pentru a afla dacă se vor mărita sau nu în acel an. Dacă cununa nu cădea de pe acoperiș, era semn că fata se va căsători până în anul următor de Sânziene. De asemenea, fetele purtau flori de sânziene în păr, în sân și le puneau sub pernă pentru a-și visa ursitul.
În prezent, în Țara Maramureșului se rotește făclia aprinsă, care în trecut era pregătită de un inițiat, de cea mai vârstnică persoană din familie. Când începe să înnopteze feciorii și fetele urcă în vârful dealului, se adună în cerc și își aprind făcliile, rotindu-le deasupra capului sau în față, în sensul rotirii Soarelui.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.