Video | Colectarea selectivă e un semn de civilizație

Sortarea deșeurilor la sursă o facem pentru noi, pentru buzunarul nostru și pentru ceea ce înseamnă până la urmă civilizație, spune Romeo Dobocan, director executiv ADIGIDM Maramureș în emisiunea Pur și simplu, realizată de Tiberiu Sabo.

Trebuie să fim conștienți că, dacă producem deșeuri, avem și niște obligații, care se rezumă la a selecta deșeurile din locuință și de a depune separat în fiecare recipient.

Astăzi, tariful pe care-l avem, în parte este datorită modului în care selectăm, mai este și un efect pozitiv datorită faptului că este un tarif pe zonă, faptul că Baia Mare are un grad de selectare încă mic, spre foarte mic, este acoperit de gradul de selectare din celelalte UAT-uri, astfel băimărenii profită oarecum de gradul crescut de selectare din alte UAT-uri, care sunt în aceiași zonă.
Dacă în Săcălășeni de exemplu, se reciclează 35-40%, în Sălsig 45%, în Baia Mare 7%, în unele locuri se poate, în altele nu, este vorba de conștiința și respectul pentru banii noștri.

La zona de case, din august, de când s-a început monitorizarea împreună cu Poliția Locală, gradul de reciclare a crescut de la 8%, peste 11%.

Romeo Dobocan, dorește să facă o propunere Consiliului Local Baia Mare, să se facă tarife distincte pentru populația de la zona de case, și pentru populația din zona de blocuri.

80% din deșeul pe care-l vedem în jurul punctelor de colectare, au fost lăsate de cetățeni, nu a fost scos. Ridicarea deșeurilor, măturarea acelei zone, costă de 4 ori mai mult.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.