VIDEO | Ultimele nouă luni, o adevărată provocare pentru cei din domeniul HoReCa

Chiar dacă guvernul a propus o serie de facilități pentru cei care activează în domeniul HoReCa, fiind printre cei mai afectați de pandemie, cei care și-au deschis o afacere în acest domeniu în 2020, nu pot accesa nicio măsură de sprijin. Pentru aceștia, traversarea acestei perioade, a fost o adevărată provocare.

Attila Vollner este administratorul unei cafenele din Sighet. Și-a pornit afacerea în luna februarie, iar din luna martie au apărut restricțiile. Ultimele nouă luni au fost o adevărată provocare pentru a-și menține afacerea în viață, recunoaște acesta

Am deschis cafeneaua asta exact în februarie, chiar înainte de a începe starea de urgență și nu prea am reușit să fim deschiși, aproape deloc. Investițiile continuă și azi. Am reușit să fim deschiși doar o lună jumate, pe perioada verii, și atunci am funcționat doar la o capacitate de 30% din local, plus terasa”, povestește Attila.

Administratorul cafenelei se plânge că nu s-au luat suficiente măsuri pentru a sprijini acest sector de activitate.

”Ajutor de la stat, înafară de perioada stării de urgență, când am beneficiat o lună jumate de șomaj tehnic, nu am beneficiat de absolut nicio măsură de sprijin. Motivul a fost că suntem firmă nou înființată, iar cine nu are un istoric pe 2019 nu beneficiază de nimic, indiferent de investițiile realizate în acest an. Din păcate unii angajți au plecat, și-au căuat alt loc de muncă, în alte domenii. Am rămas noi să muncim noi din greu pentru a reuși să ne achităm datoriile la stat, plus investițiile necesare în această perioadă de restricții”, spune Attila Vollner.

Pierderile suferite în acest an, cu greu vor putea fi recuperate, spune Attila Vollner.

Depinde în cât timp se deschide domeniul HoReCa, dacă ne recuperăm pierderile într-un an sau doi. Clienții sunt foarte puțini, se tem să iasă, se zgârcesc, evită să iasă și să consume mult. Fâcând niște calcule, investiția ar fi prea mare pentru variante alternative, gen delivery, și nu ne putem permite, neavând suficiente încasări și angajați suficienți”, mărturisește administratorul cafenelei.

O altă pierdere au suferit aceste localuri și prin sistarea organizării petrecerilor private, zile de naștere, majorate sau chiar petreceri de Crăciun și Revelion.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.