VIDEO | Ucrainenii din Maramureș se pregătesc pentru Crăciun. Preotul Nicolae Lauruc le transmite un cuvânt de învățătură celor care nu vor ajunge la biserică

Ucrainenii din Maramureș se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă. Aceștia sărbătoresc în această seară Ajunul Crăciunului, iar tradiţiile străvechi sunt respectate cu stricteţe. Și la Biserica ortodoxă ucraineană ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Sighetu Marmației se fac pregătiri pentru această sărbătoare, iar preotul Nicolae Lauruc le transmite un cuvânt de învățătură celor care nu vor ajunge la biserică.

”Pentru biserica noastră sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este deosebit de importantă de aceea avem și aceste două icoane deosebite ale Nașterii Mântuitorului și ale Înălțării Sfintei Cruci că în aceste sărbători se aduna mai multă lume. Anul acesta din păcate nu au mai putut veni colindători din toată țara pentru că suntem într-un regim special dar aș dori să spun câteva cuvinte pentru cei care nu vor putea veni la biserică. Nașterea Mântuitorului este cea mai mare taină a creștinătății și trebuie să mai menționăm pentru cei care ne pun tot felul de întrebări, Mântuitorul este numit fiul lui Dumnezeu, este numit și fiul omului dar asta nu înseamnă că este mai mic decât tatăl pentru că la Dumnezeu nu există mai mare sau mai mic, el ca om este mai mic dar în Dumnezeire este una cu Tatăl și cu Duhul Sfânt iar Nașterea Domnului este aceea care împlinește toate prorociile privitoatre la nașerea lui”, a spus preotul Nicolae Lauruc.

Preotul Nicolae Lauruc a vorbit și despre importanță spirituală a acestei mari sărbători.

”Pentru toți credincioșii aș dori să le transmit această frumoasă bogăție care ne aduce bucurie caselor noastre. Știm că la Nașterea Mântuitorului Magii au venit cu 3 daruri, aur, smirnă și tămâie dar Nașterea Mântuitorului care vine și se înnoiește în fiecare an cu aceleași daruri ne aduce nouă tuturor bucurie cerească, ne aduce lumină și ne aduce din mirosul raiului. Ucrainenii știu, cred că și românii și maghiarii buni credincioși, știu această taină, că în ajunul Nașterii Mântuitorului, în ajunul Bobotezei, cum este acum la români, mâncarea de post are alt gust. Vom servi mâncare de post și în alte zile dar nu va avea aroma acestei zile pentru că i se transmite mirosul și gustul raiului. Acesta este un mare dar al sărbătorii că avem casele noastre luminate cu lumina celui care este răsăritul cel de sus și apoi să dea Dumnezeu să simtă această bucurie, și taina raiului să fie așezată în sufletele și casele tuturor celor care vor veni la biserică și a celor care ne vor asculta și nu vor putea veni” , a adăugat preotul Nicolae Lauruc.

Respectând toate măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus la Biserica ortodoxă ucraineană ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Sighetu Marmației a avut loc și un concert de colinde susținut de corul condus de preoteasa Margareta Lauruc.

Preotul Nicolae Lauruc transmite sărbători fericite vicarului Ioan Pițura, preoțimii ucrainene, conducerii Uniunii Ucrainenilor precum și tuturor credincioșilor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.