TESTAMENT: O femeie din Satu Mare a lăsat prin testament 100.000 de euro Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate

TESTAMENT: O femeie din Satu Mare a lăsat prin testament 100.000 de euro Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate

O femeie din Satu Mare a lăsat prin TESTAMENT 100.000 de euro Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Banii au intrat la BUGET.Suma de peste 100.000 de euro, lăsată prin testament CJAS Satu Mare de o femeie care a decedat, va fi virată în fondul naţional unic de asigurări de sănătate, iar conducerea instituţiei va cere CNAS suplimentarea bugetului pentru a cumpăra dispozitive medicale, dar şi pentru îngrijiri la domiciliu.
 O femeie din Satu Mare a lăsat, prin testament, suma de peste 100.000 de euro Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în semn de recunoştinţă pentru tratamentul şi sprijinul acordate, banii urmând să fie viraţi în fondul naţional unic de asigurări de sănătate, iar conducerea CJAS va cere CNAS suplimentarea bugetului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că toate veniturile pe care casele judeţene le fac din donaţii, sponsorizări, valorificări de patrimoniu şi alte venituri, sintagmă care cuprinde şi acest tip de venit – bani lăsaţi prin testament – se varsă în bugetul naţional unic al asigurărilor de sănătate.
„Procedura de executare a testamentului doamnei de 67 de ani care a lăsat suma de 103.000 euro CJAS Satu Mare în semn de recunoştinţă pentru tratamentul şi sprijinul acordat de sistemul asigurărilor de sănătate este în curs. Banii vor intra în contul CJAS Satu Mare de unde vor fi viraţi în secunda următoare în Fondul naţional unic de asigurări de sănătate, în bugetul mare, pentru că Legea Sănătăţii ne obligă la această operaţiune. Toate veniturile pe care casele judeţene le fac din donaţii, sponsorizări, valorificări de patrimoniu şi alte venituri, sintagmă care cuprinde şi acest tip de venit, bani lăsaţi prin testament, se varsă în acest fond naţional. Noi vom cere ulterior Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) suplimentarea bugetului Casei Judeţene Satu Mare şi să primim suma aceasta pentru asiguraţii din judeţ”, a spus Pop. Potrivit acesteia, CJAS Satu Mare va folosi banii pentru dispozitive medicale, îngrijiri la domiciliu, investigaţii de laborator, de care vor beneficia asiguraţii din judeţ.
„Banii ne-ar ajuta, la orice domeniu medical ne gândim ar fi o suplimentare. Raportat la bugetul CJAS Satu Mare, care este de 62 de milioane de euro pe an, suma nu este foarte mare. Însă este impresionant gestul doamnei respective, nu contribuţia efectivă la fond, deoarece în sistemul asigurărilor de sănătate se gestionează 5 miliarde de euro, iar 100.000 de euro este un strop într-un ocean. Gestul de a lăsa această sumă prin testament a fost motivat de recunoştinţa faţă de sistemul de asigurări de sănătate din România care i-a acoperit cheltuilelile timp de 14 ani pentru boala cronică de care a suferit. Fiind singură, fără aparţinători, fără familie, dorinţa sa a fost să îi dea banii înapoi sistemului pentru ca şi alţi oameni să beneficieze de serviciile oferite”, a mai spus Georgeta Pop.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Satu Mare, Marcela Similar, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că instituţia a fost anunţată la mijlocul lunii februarie de către un executor testamentar despre faptul că o femeie din Satu Mare, care decedase la începutul anului, a lăsat CJAS prin testament suma de 103.000 de euro.
Banii au fost lăsaţi în semn de recunoştinţă pentru tratamentul şi sprijinul acordat de sistemul asigurărilor de sănătate. Procedura de intrare în posesia sumei este în curs de derulare şi face obiectul art. 220 din Legea nr. 95/2006 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Prin acest gest nobil înţelegem că intenţia doamnei a fost de a veni în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate, dorinţă ce-i va fi îndeplinită. Doamna respectivă este necunoscută la nivelul instituţiei, nu a beneficiat de nimic în plus faţă de alţi asiguraţi, a avut acelaşi statut ca alţi asiguraţi. Nimeni de la CJAS nu a ştiut ceva înainte despre această intenţie”, a spus Similar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.