VIDEO | Sprijin financiar pentru prima împădurire

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agențiile de Plăți și Intervenții în Agricultură are în vedere lansarea celei de-a cincea sesiuni de depunere a cererilor de spijin pentru schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire și crerea de suprafețe împădurite”.  Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă deținătorilor de terenuri agricole, în baza unui angajament pentru o perioadă de 12 ani și vizează crearea de trupuri de pădure sau perele forestiiere de protecție.

Sprijinul financiar se acordă ca valoare fixă, reprezentată de costuri standard pe hectar pentru împădurire și compensarea pierderilor de venit agricol.

Valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat în baza prezentei scheme este de 7.000.000 euro.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat care doresc împădurirea de terenuri agricole proprietate a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1.În cazul terenurilor aflate în proprietatea statului, sprijinul se poate acorda doar dacă autoritatea care gestionează respectivele terenuri este un organism privat sau o unitate administrativ teritorială .

Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 100% din totalul costurilor eligibile.

Suprafețele terenurilor propuse spre împădurire trebuie să fie de cel puțin 1 ha pentru trupurile de pădure și de cel puțin 0,5 ha pentru perdelele forestiere.

Terenurile din categoria pajiştilor naturale permanente (cu excepția celor afectate, conform proiectului tehnic de împădurire, de fenomene de degradare a solului), precum și terenurile agricole pentru care există angajamente în derulare pentru agro-mediu şi climă (Măsura 10) și agricultură ecologică (Măsura 11), nu sunt eligibile pentru sprijin.

În sprijinul potențialilor beneficiari, APIA a dezvoltat o aplicație electronică pentru depunerea online a cererii de sprijin. Aceasta poate fi accesată din pagina principală a site-ului APIA www.apia.org.ro şi este însoţită de instrucţiuni de utilizare. Sesiunea 5 de depunere a cererilor de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat sevadesfășura în perioada 20iulie– 11decembrie 2020, alocarea financiară fiind de 10.000.000 euro.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.