SPECIAL: Vor reconstitui Drumul Unirii

SPECIAL: Vor reconstitui Drumul Unirii

 Un convoi format din zece căruţe pornește joi, din Sighetu Marmației, pentru a ajunge în 1 decembrie la Alba Iulia, un punct de reper în istoria României. Este un proiect al Consiliului Județean Maramureș prin care se dorește refacerea simbolică a traseului străbătut de maramureșenii care au participat la Marea Unire din 1918. Reconstituirea ”Drumului Unirii” a fost aprobată de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. 

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, a arătat că ziua aleasă pentru plecare, 22 noiembrie, coincide cu aniversarea a 100 de ani de la Adunarea Populară din Sighetu Marmației, adunare în cadrul căreia au fost stabiliți delegații pentru Alba Iulia.
”Nu putem să reconstituim noi Drumul Unirii, drumul pe care l-au parcurs maramureșenii la Alba Iulia exact așa cum a fost el făcut, în urmă cu 100 de ani, dar îl reconstituim într-un mod simbolic și ne-am propus să ne deplasăm cu un convoi de căruțe de la Sighetu Maramției. Să plecăm din data de 22 noiembrie și să ajungem în Alba Iulia pe data de 1 Decembrie, asta ca și un mesaj de respect, de recunoaștere, de recunoștință pentru ceea ce au făcut înaintașii noștri, cei care au fost delegați cu credențional la Alba Iulia, din partea Maramureșului. Așadar, în data de 22 noiembrie, vom reconstitui acea Adunare Populară care a avut loc la Sighetu Marmației și în cadrul căreia au fost aleși delegații maramureșeni pe colegiile din Maramureșul Istoric”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, în cadrul emisiunii Actualitatea Maramedia. 
Evenimentul va debuta joi la ora 10:00 pe platoul de la Curtea Veche unde va avea loc o paradă militară, o slujba religioasa, precum și întâlnirea cu toți primarii din Maramuresul Voievodal. Tot mâine vor fi dezvelite și două plăci comemorative.
”Mâine încercăm să reconstituim și să dăm acelei zile cinstea ce i se cuvine. La ora 10:00 vom dezveli o placă comemorativă pe fosta clădire a Vitalului, căci acolo a avut loc ședința acum 100 de ani, după aceea ne vom deplasa pe platoul din fața Curții Vechi unde vor avea loc mai multe evenimente. Vom dezveli o a doua placă comemorativă care este pusă pe Casa Ioan Mihalyi de Apșa, după aceea împreună cu ceilalți coorganizatori ai evenimentului, respectiv Prefectura și Consiliul Județean Maramureș, vom avea parte de un marș militar, noi nu am prea avut paradă militară în Sighet, am adus detașamentul de gardă care să facă un onor la drapel pentru acest eveniment, vom avea discursurile de rigoare ale evenimentului și după aceea vom face o vizită Casei Memoriale Ioan Mihaly de Apșa și vom da startul căruțelor care vor pleca spre Alba Iulia. Din Sighet vor fi 3 căruțe, una din căruțe este din partea dreapătă a Tisei cu românii de acolo care vor să participe la acest eveniment”, a precizat Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației
Organizatorii au pregătit pentru participanți 500 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert și ceai.  În deschiderea convoiului se vor afla doi călăreţi, iar pe traseu vor prelua şi trei steaguri din Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi Cicârlău, care au fost folosite de localnici în drumul lor spre Alba Iulia, în 1918.
”O să  avem opriri în Șișești, Șomcuta, unde convoiul se formează cu căruțe din zona Codrului, din zona Chioarului, din Maramureșul istorie care trece dealul și de acolo mai departe să mergem într-o formație completă și să ne ținem de programul pe care ni l-am propus. Sper să ne ajute și vremea să nu întâmpinăm probleme deosebite. Sper din tot sufletul ca instituțiile cărora le-am cerut sprijinul pentru ca acest proiect să se desfășoare în condiții de siguranță. Sper ca toți să înțeleagî că nu vrem să creăm probleme, vrem să ducem acest mesaj al maramureșenilor la Alba Iulia și să venim cu această mică jertfă pentru tot ceea ce au făcut corifeii Marii Uniri”, a mai spus Dăncuș. 
Peste 100 de persoane îmbrăcate în costume populare  vor fi prezente în acest convoi, iar odată ajunși la Alba Iulia, în 1 decembrie, maramureșenii vor participa la parada populară organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.