Soluții pentru revendicările pensionarilor de la fostul IPEG

Reprezentanții Consiliului Județean, ai Prefecturii și ai Casei Județene de Pensii s-au întâlnit cu pensionarii maramureșeni care au lucrat la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice. Pensionarii au fost informați că în urma întâlnirii din luna iulie cu Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, problemele vârstnicilor ar putea fi rezolvate în cel mai scurt timp printr-o ordonanță de urgență

Atât în la discuțiile cu ministrul Muncii, cât și la întâlnirea din 11 septembrie, Vasile Leș, reprezentantul pensionarilor IPEG, a prezentat istoricul problemelor cu care se confruntă grupul pe care-l reprezintă. Acesta a menționat multiplele aspecte generate de aplicarea succesivă a legislatiei din domeniul pensiilor, reglementări care au dus la inechități între diverse categorii profesionale în funcție de data pensionării, deși aceștia au prestat activități comune în subteran, cu stagii de lucru identice, în aceleași conditii de risc profesional și având aceeași valoare a contribuțiilor sociale. Foștii angajați IPEG au contestat modul de acordare a pensiilor, exprimându-și îngrijorarea față de excluderea de la recalcularea pensiilor, conform Legii 221/2018, a foștilor angajați IPEG, care deși au prestat activități în subteran, asemenea angajaților din exploatările miniere, nu beneficiau de aceleași drepturi.

”Soluția este adoptarea unei ordonanțe de urgență care va fi elaborată în perioada următoare de Ministerul Muncii și care va prevedea ca, în noua Lege a Pensiilor, să fie cuprinse și categoriile de pensionari cum este cazul celor de la IPEG. Mai mult, se dorește ca revedincările pensionarilor să fie satisfăcute inclusiv retroactiv”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Pensionarii de la fosta Întreprindere de Prospecţiuni şi Explorări Geologice au solicitat Casei Județene de Pensii Maramureș să le recalculeze pensiilecât mai curând după adoptarea acestei ordonanțe de urgență.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.