VIDEO | ”Situri miniere. Urme ale exploatării resurselor subsolului” – un concurs adresat tuturor vârstelor
În perioada 1-27 noiembrie 2020 se desfășoară concursul ”Situri miniere. Urme ale exploatării resurselor subsolului”, organizat de Facultatea de Știință și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare.
Concursul se adresează elevilor, profesorilor și publicului larg și le propune tuturor să se transforme în cercetători ai urmelor lăsate peste timp de exploatările miniere. În România au fost exploatate de-a lungul timpului aproape 80 de substanțe minerale utile, respectiv resurse ale subsolului. Fie că este vorba despre minerale industriale, minerale metalice și minereuri, roci utile sau ornamentale ori resurse energetice convenționale, exploatarea și prelucrarea acestora în scop economic a generat un impact asupra mediului înconjurător.
Concursul se adresează tuturor categoriilor de vârstă și le propune participanților să se transforme în cercetătorii urmelor lăsate peste timp de aceste exploatări și să le identifice în teren, cu ocazia unor ieșiri în natură. Odată găsite, acestea vor genera și cercetarea istoricului din spatele lor. Contribuția fiecărui participant la concurs va fi inserată pe o hartă interactivă, iar cel mai bun cercetător va fi premiat în 27 noiembrie, în cadrul unei sesiuni de discuții desfășurată cu prilejul Zilei Europene a Cercetărilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.