VIDEO | Atenție la fraudele prin mijloace de plată electronice

În ultima perioadă poliţiştii de investigaţii criminale maramureşeni au fost sesizaţi despre mai multe cazuri de efectuare a unor operaţiuni financiare în mod fraudulos. Victimele reclamă faptul că de pe cardurile bancare le-au fost sustrase diferite sume de bani.

O tânără de 31 de ani a reclamat faptul că i-au fost sustraşi 400 de lei de pe card. Femeia a postat un anunț pe un site de vânzări, după care a fost contactată prin aplicația WhatsApp, de către o persoană necunoscută, care i-a transmis că este interesată de cumpărarea produsului scos la vânzare. În cadrul mesajului primit pe WhatsApp, era atașat și un link pentru o pagină de internet, iar în urma accesării acestuia, victima a completat într-un formular din pagina deschisă, datele contului ei bancar. Ulterior, după câteva minute, din cont i-a fost retrasă întreaga sumă disponibilă.

O altă persoană a reclamat faptul că, în perioada 20 – 24 noiembrie, autori neidentificați au retras în mod fraudulos, suma de 925 lei, de pe două carduri bancare, folosite de victimă pentru a face plata pentru publicarea unor anunțuri de publicitate pe un site de socializare.

În toate cazurile poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Pentru a preveni victimizarea prin infracțiunile cibernetice polițiștii vă recomandăutilizați cu mare atenție datele  card-urilor bancare atunci când faceți plăți online; să acordați o atenție sporită site-urilor de pe care faceți cumpărături și în nici un caz nu vă salvați datele card-ului pe acestea; să fiți extrem de atenți dacă primiți mesaje „din partea băncii” prin care vi se solicită date despre cont, parole etc.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.