Sighetu Marmației, locul unde se întâlnesc culturile -prezentare cu proiecție

Pentru cunoașterea și promovarea istoriei locale  Casa Maghiară Teleki din Baia Mare a inițiat organizarea unei serii de prezentări sub titlul ”Locul în care trăim”.

Marți, 23 martie 2021, a avut loc cea de a patra prezentare din această serie cu tema ”Sighetu Marmației, locul unde se întâlnesc culturile” realizată de Akosi Zsolt, profesor de istorie la Liceul Leöwey Klára.

Frumusețea Maramureșului istoric este dată de diversitatea etnică, de valorile patrimoniului cultural și cel construit. Akosi Zsolt ne-a prezentat modul în care au conviețuit minoritățile etnice, și imaginea formată unii despre alții  în aceste locuri în prima parte a secolului XX.

La începutul secolului XX au trăit pașnic în plină armonie alături: români, maghiari, evrei, ruteni, țipțeri, Maramureșul era menționat ca un exemplu de conviețuire, cunoșteau limba unii altora, au acceptat că cei de lângă ei se deosebesc prin limbă, cultură, religie, îmbrăcăminte. Cele două războaie mondiale și Holocaustul au adus schimbări în viața sighetenilor, prietenii și cunoștințele se înțelegeau între ei la fel de bine,” însă au răsărit mari români ai administrației române și mari maghiari ai vremurilor maghiare, au apărut contradicțiile personale și peste toate antisemitismul a obținut tot mai mult teren” -a explicat Ákosi Zsolt.

În concluzie ar trebui să învățăm din istorie să ne străduim să înțelegem ceea ce ne deosebește, ar trebui să încercăm să cunoaștem mai bine cultura celuilalt, să lăsăm deoparte prejudecățile și stereotipia, să înțelegem că multiculturalismul e o plus valoare ale acestor meleaguri.

” Ca să înțelegem prezentul, avem nevoie să cunoaștem trecutul, ca să clădim viitorul trebuie să înțelegem trecutul” – au fost cuvintele de încheiere al lui Akosi Zsolt.

În seria ”Locul în care trăim” au mai fost prezentări pe temele: „Plimbare secesionistă prin Baia Mare” cu Váradi Enikő, ” Personalități marcante din Satu Mare” cu  istoricul de artă Muhi Sándor și ”Comori, ruine, biserici” cu Szőcs Péter Levente, arheolog, director adjunct al Muzeului Județean Satu Mare.

Având în vedere distanțarea socială cauzată de Covid 19 aceste prezentări sunt transmise în direct online.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.