Sighetenii vor buline pe etichetele produselor alimentare

Sighetenii vor buline pe etichetele produselor alimentare

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede inscripţionarea etichetelor produselor alimentare cu buline roşii, portocalii sau verzi, după gradul de risc asupra sănătăţii.
În cursul acestei săptămâni Senatul a adoptat, cu 54 voturi "pentru", 42 "împotrivă" şi trei abţineri, un proiect de lege care prevede înscripţionarea etichetelor produselor alimentare cu buline, după gradul de risc asupra sănătăţii. Proiectul introduce obligativitatea ca etichetele produselor alimentare să conţină o bulină, cu diametrul de 1,5 centimetri, de culoare roşie, portocaliu sau verde.
Bulina verde marchează un produs alimentar sănătos, care nu prezintă vreun risc pentru sănătate.
Bulina portocalie semnalizează că produsul respectiv trebuie consumat cu moderaţie, în timp ce bulina roşie atenţionează că produsul alimentar în cauză conţine substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.
Sighetenii intervievaţi de noi susţin că le-ar fi de mare folos afişarea bulinelor colorate în funcţie de efectele dăunătoare asupra sănătăţii, deoarece de cele mai multe ori cumpărătorii sunt induşi în eroare de conţinutul actualelor etichete, populaţia fiind slab informată cu privire la lista EU-rilor nocivi.
Criteriile de acordare a bulinelor vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, în funcţie de tipul şi cantitatea aditivilor alimentari. Reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Maramureş sustin ca până în momentul de faţă nu au primit nici un act oficial şi nu pot să ofere mai multe detalii despre acest proiect de lege.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.