Sighet: Primarul şi şeful Serviciului Social sancţionaţi pentru cazurile de abandon din maternităţi

Sighet: Primarul şi şeful Serviciului Social sancţionaţi pentru cazurile de abandon din maternităţi

Conform noilor prevederi care reglementează abandonul în maternităţi primarul şi şeful Serviciului Social vor fi sancţionaţi dacă pe parcursul unui an la maternitatea din localitate vor fi înregistrate cazuri de abandon în rândul nou născuţilor. Potrivit noului director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului măsura ar contribui la scăderea numărului de copiii abandonaţi în primele zile de viaţă de ceea care i-a adus pe lume.
Măsura nu este privită cu ochi buni însă. Şeful Serviciului Social Sighet, Georgeta Delescu susţine că doi oameni nu au cum să monitorizeze şi să răspundă de soarta nou născuţilor, cu atât mai mult cu cât nu puţine au fost cazurile în care proaspetele mămici ca să-şi piardă urma merg să nască în alte judeţe folosind-se de date de identitate false.”Noile reglementări se referă la sancţionarea primarului şi a şefului Serviciului Social în caz de abandon în spitale.  Noi situaţiile de risc din Sighet le avem în evidenţă, însă nu mi se pare normal pentru că există cazuri de exemplu când vine o mămică din altă localitate, naşte în Sighet, îşi da un nume fals, îşi dă o adresă falsă. Medicii încearcă să afle aevărata identitate a femeii, dar nu întotdeauna şi reuşeşte, la o zi mămica pleacă din spital sub oarecare pretext iar acel copil rămâne, astfel de cazuri nu au cum să fie monitorizate”ne-a declarat şeful Serviciului Social Sighet.
Potrivit interlocutoarei noastre situaţia este sub control în momentul de faţă în Sighetu Marmaţiei, neexistând nici un caz de abandon în ultimele luni. Pentru a preveni astfel de situaţii, gravidele aflate în risc beneficiază de consiliere precum şi de ajutor din partea Serviciului Social Sighet, Ajutorul constă fie într-o masă la cantină, fie se încearcă înscrierea micuţului la creşă astfel părinţii ocupându-se de educaţia copilului doar în week-end.
Georgeta Delescu, ne-a declarat că în momentul de faţă doar o  gravidă din Centru Maternal se află în evidenţele Servicului Social Sighet, însă aceasta şi-a manifestat dorinţa de a păstra copilul şi de a rămâne şi după ce naşte în Centru Maternal, beneficind astfel de îngrijirea specialiştilor. Îngrijorător este faptul că la nivel de Sighet se observă o scădere drastică a vârstei mămicilor, în ultima perioadă multe eleve au decis să aducă pe lume un copil deşi ele însele sunt nişte copii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.