Ministrul Transporturilor: Drumul expres Petea-Satu Mare-Baia Mare trebuie făcut din fonduri europene

Ministrul Transporturilor: Drumul expres Petea-Satu Mare-Baia Mare trebuie făcut din fonduri europene

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Ovidiu Silaghi, a avut vineri, la Satu Mare, o întâlnire cu reprezentanţii ministerului Transporturilor din Ungaria, ajungând la concluzia că drumul expres Nyiregyhaza-Petea-Satu Mare-Baia Mare, un proiect început în 2005, trebuie făcut din fonduri europene.

Ministrul Ovidiu Silaghi, alături de secretarul de stat al Ministerului Transporturilor din Ungaria, Volner Pal, au prezentat într-o conferinţă de presă stadiul proiectului şi concluziile discuţiei. "Noi vom lansa în licitaţie până la finalul acestui an prima parte a acestui drum expres, care se referă la şoseaua de centură din Satu Mare. Linia până la Baia Mare este deja proiectată, desenată, noi o menţinem şi vom avea o comisie mixtă, cu partea noastră de la Ministerul Transporturilor şi partea maghiară, la care vor participa reprezentanţii mai multor ministere, cel mai important fiind Ministerul Mediului pentru a avea un proiect comun, ca să reuşim să accesăm fonduri europene", a declarat Silaghi.

Potrivit acestuia, în zona de frontieră trebuie stabilit traseul având în vedere că există sectoare protejate de Natura 2000. "Este interesul ambelor state de a face această lucrare din fonduri europene pentru că avem siguranţa că această infrastructură va aduce dezvoltare regională pe ambele părţi. Varianta care s-a discutat de-a lungul anilor rămâne valabilă dar în funcţie de constrângerile pe care ni le va da Natura 2000. Dar, am căzut de acord că trebuie făcut. Acesta este cel mai important lucru. Între Satu Mare şi Baia Mare rămâne acelaşi traseu", a adăugat ministrul.

Acesta a dat ca exemplu o regiune săracă dintre Ungaria şi Austria care a înflorit după ce s-a rezolvat accesul rutier şi feroviar. Conform proiectului, drumul expres Nyiregyhaza – Satu Mare – Baia Mare, continuare a autostrăzii M49, va intra din Ungaria în România prin apropierea localităţii Petea, va trece prin partea de nord a municipiului Satu Mare, prin nordul localităţii Odoreu şi va continua spre Baia Mare, paralel cu râul Someş. În localitatea Seini, şoseaua va trece la sudul Someşului iar în dreptul localităţii Ardusat, va trece în judeţul Maramureş, până la Baia Mare.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.