SIGHET: Podul istoric de peste Tisa va purta numele Academicianului Mihai Pop

SIGHET: Podul istoric de peste Tisa va purta numele Academicianului Mihai Pop
La propunerea Primarului Municipiului Sighetul Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, care a venit în întâmpinarea unei mai vechi doleanțe a Asociației Culturale „Dacia", podul istoric care face legătura între România și Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației va purta numele Academicianului Mihai Pop (1907 – 2000) folclorist şi etnolog, renumit cercetător al culturilor din sud-estul Europei. Proiectul a fost suspus votului Consiliului Local Sighetu Marmaţiei şi aprobat cu unanimitate de voturi de consilierii sigheteni. La eveniment va participa şi ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, candidatul USL pentru Senat, în Colegiul 3.
Propunerea edilului sighetean este în directă legătură cu colaborarea pe care o are Administraţia publică locală cu autorităţile locale ale localităţilor româneşti din dreapta Tisei, dar și cu reprezentaţii Asociaţiilor social – culturale ale acestei minorităţi din Ucraina. În acest context trebuie văzută şi scrisoarea adresată autorităţilor judeţene şi locale de către Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia "DACIA", care solicită în mod explicit finalizarea lucrărilor celui de-al VII – lea Simpozion internaţional organizat în anul 2007 de UURdT "DACIA", care a avut drept subiect de dezbatere "Omagiu Profesorului Academician Mihai Pop, fiu al Apşei şi al românilor(1907 – 2007)".
Profesorul Academician Mihai Pop s-a născut acum 105 ani, la 18 noiembrie 1907, în satul Glod, comuna Strâmtura, el petrecându-şi o bună parte a copilăriei şi adolescenţei la Apşa de Jos, unde tatăl său a fost preot greco – catolic. Student şi adept al orientărilor ştiinţifice ale creatorului de şcoală folcloristică Ovid Densuşianu, Mihai Pop obţine licenţa în litere cu o teză elaborată sub îndrumarea acestuia (1929). Urmează studii de specialitate la Universităţile din Praga, Bonn, Varşovia, Cracovia, Bratislava, devenind doctor în filologie, cu teza "Cuvinte compuse de origine veche slavă bisericească în vechea limbă română scrisă (în limba cehă)", în 1963, docent în ştiinţele filologice, al Universităţii din Bucureşti.
Cariera sa didactică începe în învăţământul liceal bucureştean, când între 1928-1929, este profesor suplinitor la Liceul „Spiru Haret", pentru ca începând cu anul 1930 să intre în învăţământul universitar, între anii 1936-1939, fiind asistent la Catedra de Istoria literaturii române şi folclor, condusă de Dimitrie Caracostea.
Solemnitatea atribuirii numelui marelui Academician podului istoric, va avea loc duminica 18 noiembrie la ora 13.00 în Punctul de trecere a frontierei Sighet – Solotvino.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.