SIGHET: Localnicii de pe strada Bobâlna se plâng că recoltele lor sunt vandalizate de hoţi care îşi bat joc de truda lor de peste an

SIGHET: Localnicii de pe strada Bobâlna se plâng că recoltele lor sunt vandalizate de hoţi care îşi bat joc de truda lor de peste an

E un împătimit. Are 73 de ani şi lucrează pământul cu sudoarea frunţii, de dragul de a vedea cum rodeşte şi nu rămâne acoperit de bălării. Astăzi s-a adresat redacţiei TV Sighet pentru a se plânge că toată truda lui a fost în zadar. Nişte răufăcători i-au vandalizat terenul, cultura de cartofi fiind compromisă în mare parte, iar pomişorii altoiţi au suferit şi ei de pe urma  intervenţiei necugetate a aceloraşi făpturitori  Necazul lui e împărtăşit şi de vecinii din zona Bobâlna, care reclamă şi ei aceleaşi pagube. Mulţi dintre ei s-au resemnat şi nu şi-au mai cultivat terenul, pentru a nu cădea pagubă recoltele raufăcătorilor. Nu s-a prins făptuitorul, dar localnicii spun că au primit mai multe ameninţări de la o comunitate de romi care stă în apropiere. Gheorghe Şteţca deţine un teren de 60 de arii pe strada Bobâlna din Sighet.  L-a cumpărat acum câţiva ani şi de atunci nu mai are odihnă. A plantat pomi fructiferi, îl coseşte şi în fiecare an a cultivat 30 de arii cu cartofi, ovăz, fasole şi fâneţe. Nu e primul an când, în apropierea recoltei îşi găseşte ternul vandalizat, cartofii scoşi şi aruncaţi printre rânduri, Paguba nu e aşa mare, spune bărbatul „să fie 100 de kilograme de cartofi, nu-s aşa scumpi, acuma se vând pe piaţă cu 1 leu kilogramul, dar e vorba de munca mea” se plânge acesta.

A cheltuit 400 de lei numai pentru arat holda pe care o lucrează. „Nu pot sta nici pază noaptea, că mi-e frică. Poate vine cineva şi-mi dă în cap. Este cineva aici în zonă care vine şi fură. Batăr de ar cere sau ar scoate cartofii frumos din pământ, dar vin şi distrug totul şi eu nu mă mai aleg cu nimic. Lucrezi toată vara, cheltuieşti şi nu duci nimic acasă”, se plânge bătrânul.

Ştie că munca nu i se merită, dar nu poate renunţa, e ca un viciu. Şi e trist atunci când vede pământ nelucrat şi ştie că tinerii nu au timp pentru agricultură. „Ne mirăm că n-avem ce mânca? Va fi foamete , dacă luma nu va lucra pământul. Trebuie să ne ocupăm mai mult de agricultură, că de acolo ne vine hrana şi mana de la Dumnezeu Sfântul care ne-o dă şi noi ne batem joc de ea. Acest pămnt ne va blăstăma”, spune cu glas revoltat bătrânul Şteţca.

Terenurile nu sunt împrejmuite, pentru că e o soluţie mult prea costisitoare şi oricum nu s- ar împiedica hoţii de acest impediment, spune interlocutorul nostru.Cazul lui Gheorghe Şteţca nu este singular. Vecinii lui împărtăşesc aceeaşi problemă. O vecină se plânge că orice şi-a pus în ogradă i-au furat. A sesizat poliţia şi nu au rezolvat situaţia, pentru că, spune ea, făptuitorii erau copiii de ţigan, minori, care nu pot plăti pentru paguba pricinuită. De câţ’iva ani a renunţat să mai lucreze pământul, pentru că n-are "nicio haznă de pe urma lui", spune femeia.

S-a apropiat de noi pentru a-şi spune păsul şi un domn care stă pe aceeaşi stradă şi spune că şi livada sa a fost afectată. „Vin cu caii lor şi leagă câte un cauciuc cu un lanţ şi trec prin livadă. Toţi pomii mi i-o distrus”, se plânge acesta.

Aceştia au depus o plângere la Poliţa Sighet. Cazul a fost preluat şi urmează a se trece la verificări pentru a se putea lua şi măsurile legale ce se impun. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.