SIGHET: Cursanţii Scolii de Vară a Muzeului Maramureşului au pus în scenă cu succes o şezătoare tradiţională care s-a terminat cu ceteră şi dobă

SIGHET: Cursanţii Scolii de Vară a Muzeului Maramureşului au pus în scenă cu succes o şezătoare tradiţională care s-a terminat cu ceteră şi dobă

Au făcut excursii cu rucsacul prin Sighet şi împrejurimile oraşului, au fost instruiţi cum să horească, să joace, au făcut cunoştinţă cu casa străveche şi cu gospodăria tradiţională şi au învăţat despre obiceiuri şi tradiţii moştenite din străbuni. S-au simţit extraordinar, dar astăzi a venit vremea să spună “adio”Scolii de Vară îniţiate de Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei. Ultima activitate s-a desfăşurat astăzi  la Muzeul în Aer Liber unde elevii au organizat o şezătoare ţinând cont de toate detaliile specifice. Elevii au fost recompensaţi cu un calificativ sub forma de diploma de absolvire a cursului.
Deja familiarizaţi cu uliţele satului maramureşean aşa cum sunt ele reconstituite în cadrul muzeului de pe Doboieş, copii s-au simţit în largul lor astăzi când au trebuit să creeze scenariul unei şezători tradiţionale.  Îndrumaţi de muzeografii implicaţi în acest proiect copiii au reconstituit o sezatoare din Maramureş care pastreaza anumite vechi traditii: ursitului, intalnirile tinerilor, torsul fuioarelor, al caierelor de lână sau ghicitorile cu talc. Şi aşa cum îi stă bine unei şezători autentice, activitatea a început cu o cântare, o doină interpretată de Măriuca Verdeş.
Mari emoţii în rândul tinerilor, pentru că au avut la dispoziţie doar trei zile pentru pregătirea şezătorii şi a dansurilor, dar le-a ieşit perfect. Atmosfera s-a încins după ce şi-au făcut apariţia şi feciorii care au venit însoţiţi de ceteraşi şi dobaşi. Şi-au ales fiecare partenera potrivită şi alături de mândruţe au încins şi un joc pe cinste, de s-a ridicat colbul de pe podele. Un moment surpriză a fost jocul care s-a încins la finalul şezătorii, tinerii au luat la joc participanţii, astfel toată lumea a fost antrenată în mica construcţie ritualică, pusă în scenă în foişorul din cadrul Muzeului Maramureşului.Evenimentul a fost marcat şi de prezenţa primarului Ovidiu Nemeş, care a depănat puţin din amintirile sale legate de şezătorile la care a luat parte în comuna natală, Călineşti.
La acest proiect au participat 20 de elevi din mai multe şcoli  din localitate, dar şi patru profesori care i-au susţinut în toate activităţile i: profesor Şolea Cristina, profesor Otilia Crăciun, Pisuc Mihai profesor învăţământ primar şi Leonard Pârja – profesor învăţământ primar şi Liliana Vârsta.
Unul dintre obiectivele propuse în acest proiect a fost familiarizarea copiilor şi tinerilor cu rostul şi rolul unui muzeu, cultivarea interesului şi dragostei faţă de tradiţiile zonale şi perpetuarea lor, educarea respectului şi toleranţei faţă de tradiţiile şi cultura altor etnii, dezvoltarea aptitudinilor artistice şi a spiritului de echipă. Proiectul „Şcola de Vară ”va avea ca finalitate editarea unei reviste „Amicii Muzeului”realizate de copii, care va fi însoţită şi de un CD cu prezentarea şezătoarei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.