SIGHET: 24 de ansambluri folclorice din mai multe judete ale tarii au participat la Concursul Naţional de Colinde “Cum e datina strabuna”

SIGHET: 24 de ansambluri folclorice din mai multe judete ale tarii au participat la Concursul Naţional de Colinde “Cum e datina strabuna”

 La Casa de Cultura din Sighetu Marmatiei s-a desfasurat duminica, 18 decembrie Concursul National de Colinde “Cum e datina strabuna”. Un numar de 24 de ansambluri folclorice din mai multe judete ale tarii au participat la concurs, marele premiu al festivalului fiind cucerit de cei de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei, judetul Suceava.

De un spectacol de exceptie au avut parte maramuresenii care au sosit in numar mare la Casa de Cultura din Sighet pentru a participa la cea de a IV-a editie a concursului national de datini si obiceiuri “Cum e datina strabuna”. Concursul a cuprins doua sectiuni, una de colinde si alta de datini si obiceiuri, la care juriul, format din personalitati ale Sighetului, dar si de un reprezentant al Inspectorului Scolar Judetean Maramures, a tinut seama de autenticitatea costumelor, de interpretare si de punerea in scena. Avand in vedere ca printre participanti s-au numarat atat prescolari, cat si scolari, jurizarea si premierea s-a facut in functie de grupa de varsta, precum si de cele doua sectiuni. 
In concurs s-au inscris 24 de ansambluri folclorice, din mai multe judete ale tarii. Din Sighetu Marmatiei au participat toate scolile si liceele si micutii de la gradinitele 9 si 12. Din judetul Maramures, au concurat ansamblurile folclorice din Botiza, Somcuta Mare, Calinesti, Sapanta, Vadu Izzei, Oncesti, Salistea de Sus si Viseu, iar din afara judetului Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei, cel din Vatra Dornei, judetul Suceava, copiii de la Palatul copiilor din Satu Mare si cei din Dorohoi, judetul Botosani. Marele premiu al festivalului a fost cucerit de cei de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei, judetul Suceava.
Premiul special al juriului a fost inmanat Colegiului National Dragos Voda din Sighetu Marmatiei, iar premiul de popularitate ansamblului folcloric Viseul. Alaturi de traditiile, obiceiurile si colindele romanesti, la concurs au fost invitati si reprezentanti ai minoritatilor, respectiv elevii Liceului de predare in limba ucraineana “Taras Sevcenko” din Sighetu-Marmatiei, care au prezentat un buchet de colinde in limba ucraineana. Excelenta organizare i se datoreaza echipei de profesori ai Clubului Copiilor din Sighetu-Marmatiei, Oana Ţînţaş, Niţa Vlad, Vasile Iusco, Marian Babut si directorului Ion Iuga. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.