Baia Mare: Piaţa de Alimente nu are autorizaţie de funcţionare

Baia Mare: Piaţa de Alimente nu are autorizaţie de funcţionare

Piaţa de Alimente din municipiul Baia Mare funcţionează fără autorizaţie sanitar veterinară şi mai mult, fără autorizaţie de funcţionare. Acest lucru a fost făcut public în cadrul şedinţei consiliului consultativ, de reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de siguranţa şi protecţia consumatorilor.

Piaţa de Alimente din Baia Mare devine de fiecare dată subiectul principal de pe ordinea de zi a şedinţelor pentru protecţia consumatorilor. Autorităţile judeţene spun că nu vor renunţa la acest subiect până când municipalitatea băimăreană nu va lua măsurile necesare pentru modernizarea celei mai mari pieţe din oraş. Acest spaţiu prezintă un aspect jalnic, în care predomină mizeria şi nerespectarea normelor de igienă. Mai mult, recent s-a descoperit că spaţiul comercial funcţionează ilegal, fără nicio autorizaţie. "Direcţia Sanitar Veterinară a constatat faptul că administraţia pieţei nu deţine autorizaţie de funcţionare. De asemenea, nu deţine autorizaţie sanitar-veterinară. S-a făcut o notă pentru intrarea în legalitate, s-a arătat faptul că produsele agroalimentare nu sunt comercializate în condiţii corespunzătoare, sunt comercializate direct pe masă, la temperatura mediului înconjurător. De asemenea, prin piaţă se comercializează diverse produse industriale, mături, ciorapi, încălţăminte, ţigări, tot felul de produse, nu doar produse agroalimentare", a arătat comisarul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Olivia Ardelean. Subprefectul judeţului Maramureş recunoaşte că problema pieţei este una foarte spionoasă. "Data trecută, la discuţiile noastre a participat şi Primăria şi din discuţii a reieşit că practic nici dânşii nu prea ştiu cum să gestioneze această problemă. Parcă ar fi neputincioşi faţă de acest administrator. De asta cred că au nevoie şi de ajutorul nostru ca să pistonăm şi tot timpul să atragem atenţia Primăriei că ceea ce se întâmplă acolo nu este legal şi nu este în favoarea oamenilor", a precizat subprefectul judeţului Maramureş, Gyongyike Bondi.

Echipele de control semnalează şi aplică sancţiuni pentru neregulile depistate în piaţa de alimente la fiecare acţiune de verificare. La ultimul control s-a constatat faptul că băimărenilor nu le este pus la dispoziţie cântarul consumatorilor. "Noi am tras concluzia că nici nu se dorea ca cei care consumă produse din piaţă să ştie de existenţa cântarului pentru că persoane ne-au semnalat faptul că au cumpărat două kilograme de cartofi sau douî kilograme de portocale şi când au ajuns acasă au constatat că lipsesc şi până la 300 de grame. De aceea este foarte important ca acel cântar să existe, să funcţioneze şi consumatorii să poată să verifice dacă acea cantitate pe care au cumpărat-o este exactă cu ceea ce au cumpărat şi nu au fost înşelaţi la cântar", a spus Olivia Ardelean. La ultimul control efectuat, şi Poliţia Locală a aplicat o amendă în valoare de 6.000 de lei. Oamenii legii au constatat faptul că nu există un regulament de funcţionare al pieţii care să fie aprobat de administraţia locală.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.