VIDEO | Sfaturi de la jandarmii montani pentru drumeții în siguranță

Jandarmii de la posturile  montane Şuior, Cavnic, Valea Vaserului şi Borşa  şi-au intensificat acţiunile în mod deosebit în zonele unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătiţi să intervină în diferite situaţii. Jandarmii montani acţionează zilnic în aceste staţiuni turistice şi pe traseele montane din judeţ pentru combaterea infracţiunilor, precum şi pentru salvarea turiştilor aflaţi în dificultate.

Jandarmeria Montană atenţionează că principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat şi  a faptului că unii turiști se aventurează în zone pe care nu le cunosc.

Pentru a evita incidentele nedorite, Jandarmeria Montană recomandă ca înainte de a pleca în excursie, să vă informaţi temeinic în legătură cu itinerarul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului.

Cetăţenii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apelând non-stop,  numărul unic de urgenţă 112, sau se pot adresa direct postului sau patrulei de jandarmi din zona în care se află.

 • Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola /GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;
 • Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
 • Informați jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta;
  Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
 • Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
 • Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile;
 • În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană.
 • Nu consumaţi băuturi alcoolice, deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;
 • În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate, rătăcire sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii puteţi solicita ajutorul  Jandarmeriei Montane prin  intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil,  următoarele:

– datele de identificare ale persoanei care anunţă;

– ce s-a întâmplat;

– câte persoane au nevoie de ajutor;

– unde sunt persoanele aflate în dificultate;

–  când s-a produs accidentul.

Câteva sfaturi pentru situaţia în care te-ai rătăcit:

 • Încearcă să afli unde eşti. Atunci când îţi dai seama că te-ai rătăcit, nu intra în panică şi încearcă întâi să afli care este poziţia ta. Priveşte în jur şi compară ceea ce vezi cu semnele de pe hartă. Dacă nu reuşeşti, sună la SNUAU 112 şi cereţi Jandarmeria Montană. Ar putea să nu fie nevoie de o intervenţie de recuperare, ci de un simplu reper pe care jandarmii montani ţi-l pot da. Ei cunosc întotdeauna terenul mai bine decât tine. Dacă în dreapta vezi o stâncă ciudată, iar în stânga curge un râu, ei ţi-ar putea spune, la telefon, cum poţi găsi rapid traseul marcat.
 • Fii întotdeauna sceptic cu privire la potecile montane. Atunci când te rătăceşti, ai tendinţa să porneşti pe prima potecă pe care o întâlneşti. Este bine că te afli pe o potecă sau ai întâlnit un traseu marcat, însă gândeşte-te bine dacă sunt cele pe care le cauţi.
 • Caută un loc cunoscut sau un loc pe care îl recunoşti pe hartă. După asta totul va fi mai simplu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.