SFATUL MEDICULUI: Despre afecțiunile colonului

SFATUL MEDICULUI: Despre afecțiunile colonului

 Disconfortul abdominal persistent, scăderea în greutate fără o cauză aparentă, prezența de sânge în scaun, pot indica o afecțiune gravă a colonului. Simptomatologia poate fi însă confundată cu afecțiuni ale aparatului digestiv care nu presupun cazuri de urgență. Importantă e efectuarea unor teste de screening pentru punerea unui diagnostic corect.

Este indicat de mers la medic atunci cand se observă oricare dintre simptomele cancerului de colon, cum ar fi prezența de sânge în scaun sau modificările tranzitului intestinal. Nu întotdeauna însă simptomele cancerului de colon indică prezența acestei afecțiuni. Întrebați-vă medicul în legătura cu oportunitatea efectuării unor teste de tip screening pentru depistarea cancerului de colon. 
”Asta este probabil păcăleala, este vorba despre acceași simptomatologie, aceleași acuze dureroase abdominale, dar de o intensitate mai crescută, cu o durată mai lungă, care nu se remit la medicația simptomatică, asta însemnând că de exemplu am luat un algocalmin să-mi treacă, nu mi-a trecut deloc, sau poate mi-a trecut puțin și apoi iar au început durerile. Semne ar putea fi durerea, balonarea, senzația de stare de slăbiciune marcată, nu-ți vine să faci nimic. O stare de astenie profundă din cauza caracterului bolii, cancerul este o boală consumptivă, care te consumă”, arată medicul primar de interne, Claudia Ghițescu.
Chiar dacă simptomatologia unei afecțiuni digestive poate apărea în timp, pacientul nu trebuie să aștepte să se agraveze boala.
”Apariția produselor patologice în scaun, mucusul și sângele, sunt semne că ceva nu e în regulă. Ar fi de dorit să nu stăm niciodată atunci când avem acuzele pe care le-am menționat, cu durerile, balonarea, tulburările de scaun,  să nu aștepți să apară și celelalte simptome. De la primele semne, dacă e o problemă serioasă, trebuie mers la medic. Cancerul de colon e o boală care nu cruță, dacă nu e pus diagnosticul în fază precoce, contează și seriozitatea pacientului”, susține medicul specialist.
Diagnosticul corect se poate pune  numai în urma unui examen de sondare.
” Foarte multă lume vine și-mi spune că vrea să facă o ecografie, că sunt constipați, se balonează și le e frică să nu aibă un cancer la colon sau polipi. Diagnosticul unei suferințe de colon, de intestin, se pune prin examinare directă, endoscopică, trebuie o colonoscopie, dacă e vorba de colon sau gastroendoscopie la stomac, asta înseamnă examinare cu sonda, dar numai așa ai diagnosticul sigur, dar nu orice constipație, nu orice balonare sau scaun diareic înseamnă neapărat o boală gravă, să nu ne agităm degeaba, dar să prevenim din timp”, menționează Claudia Ghițescu.
Tipul de tratament depinde în principal de stadiul afecțiunii.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.