VIDEO | Se împlinesc 68 de ani de când Iuliu Maniu, om politic şi preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, a încetat din viaţă în temniţa din Sighet

La 5 februarie 1953, Iuliu Maniu, om politic şi preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, a încetat din viaţă în temniţa din Sighet. Omul politic va fi comemorat la împlinirea a 68 de ani de când a trecut la cele veșnice.

Prin sentinţa dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viaţă. A fost trimis la penitenciarul din Galaţi, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 a fost transferat împreună cu Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet.

Gardienii, sub conducerea criminalului Vasile Ciolpan, comandantul penitenciarului, se străduiau să îi menţină pe deţinuţi cât mai izolaţi unii de alţii. Totodată, asupra deţinuţilor, majoritatea având o vârstă extrem de înaintată, s-au exercitat presiuni fizice şi morale, fiind supuşi unui regim de distrugere fizică. După şase ani de detenţie, starea de sănătate a lui Iuliu Maniu s-a deteriorat foarte grav. Omul politic s-a stins din viață în data de 5 februariem 1953, în temnița de la Sighet, azi Muzeul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței..

Vreau să transmit un mesaj nu doar maramureșenilor, ci poate întregii Românii, pentru că astăzi se împlinesc 68 de ani, de când a decedat marele om politic al secolului XX, Iuliu Maniu, la Sighetu Marmației, la acea închisoare a deținuților politici. Iuliu Maniu a fost deputat român în perioada Imperiului Austro-Ungar, a fost un adevărat patriot, care și-a iubit poporul,inclusiv pe toți locuitorii Transilvaniei și ulterior a patriei numite România. Vom organiza, în calitate de coordonator al Partidului Alianței Național Țărăniste, o manifestare în data de 6 februarie, conform normelor în vigoare. Sper ca, împreună cu celelalte formațiuni politice care doresc să fie prezente, să comemorăm în liniște și armonie acest eveniment, în acest sfârșit de săptămână”, spune Nicolae Mișulec, reprezentant al Alianței Național Țărăniste, fost președinte al PNȚCD Maramureș.

La comemorarea a 65 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, fost prim-ministru al României, Nicolae Mișulec, pe vremea ceea consilier județean,  i-a propus primarului municipiului Sighetu Marmației de atunci, Horia Scubli, ca, dintr-o finanțarea oferită de statul român pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, să amplaseze în urbea în care și-a găsit sfârșitul marele om politic un bust al acestui reper moral al demnității naționale.

Primarul Horia Scubli a promis atunci că bustul lui Iuliu Maniu va fi amplasat pe aleea pietonală din fața Memorialului Victimelor Comunismului și Rezistenței, însă acest deziderat nu a fost realizat încă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.