REVOLTĂTOR: Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN, unii așteaptă și un an

REVOLTĂTOR: Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN, unii așteaptă și un an

Mii de pacienţi sunt pe listele de aşteptare ale spitalelor din ţară pentru o investigaţie de tip RMN, în unele judeţe bolnavii fiind puşi în situaţia de a plăti această analiză înainte de a li se agrava boala. În unele zone, pacienţii aşteaptă un an pentru o investigaţie imagistică.
 700 de bolnavi se află pe liste pentru investigaţii RMN, la spitalul din Târgu-Jiu
Singurul aparat RMN din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu este suprasolicitat. Peste 700 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru examinare, existând pacienţi care au depus cererile în urmă cu un an.
Unicul laborator de imagistică prin rezonanţă magnetică din judeţul Gorj este insuficient pentru bolnavii care aşteaptă chiar şi de un an să beneficieze, prin compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, de investigaţii medicale. Pe lista de aşteptare se află peste 700 de persoane. Faţă de anul 2016, numărul pacienţilor de pe lista de aşteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.
 ”A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de aşteptare. A ajuns undeva la 700 şi, din câte am înţeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor şi va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenţionăm, dar să vedem dacă şi reuşim. Sunt şi persoane care aşteaptă de un an”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Cristi Paicu.
Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, porneşte de la 400 de lei.
Pentru Computerul Tomograf de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu nu există liste de aşteptare. Examenul este efectuat gratuit, iar cazurile urgente sunt preluate imediat, iar celelalte în câteva zile de la solicitare.
”Cei care nu necesită o urgenţă aşteaptă, dar nu mai mult de două zile. Urgenţele nu au fost pe lista de aşteptare. Este gratis examinarea CT”, a precizat Costinel Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Bolnavii din Bistriţa aşteaptă între 6 şi 9 luni pentru o investigaţie RMN
Listele de aşteptare pentru o investigaţie imagistică de înaltă performanţă la cele două laboratoare medicale private din Bistriţa, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Bistriţenii care au nevoie de o investigaţie imagistică de înaltă performanţă au de aşteptat între 6 şi 9 luni pentru a putea beneficia de o testare RMN decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud.
Reprezentanţii celui mai vechi laborator de analize imagistice din Bistriţa spun că sumele alocate acestor analize sunt mici şi că listele de aşteptare sunt deja pline pentru următoarele 8 – 9 luni în cazul RMN, iar pentru o analiză la Computerul Tomograf, bolnavii trebuie să aştepte 3 luni.
Al doilea laborator privat de analize imagistice de înaltă performanţă a achiziţionat abia anul trecut un aparat RMN. În acest caz timpul de aşteptare este de aproximativ şase luni pentru o astfel de analiză.
“Listele sunt pline inclusiv pentru luna iulie, însă facem programări în continuare şi dacă renunţă cineva îi contactăm pe următorii pacienţi aflaţi pe listă”, explică angajaţii laboratorului.
În cazul testărilor CT listele de aşteptare sunt şi ele de două – trei luni.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor a declarat, corespondentului MEDAFIAX, că sumele alocate în 2016 pentru investigaţiile paraclinice – imagistică de înaltă performanţă (CT şi RMN) au fost de 1.131.185 lei.
”Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigaţii este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanţii CAS – DSP – medici specialişti) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a spus Oana Bodor.
Din sumele asigurate de CAS Bistriţa-Năsăud laboratoarele de imagistică medicală pot realiza mai puţin de 200 de astfel de analize lunar.
Bistriţenii care vor să plătească aceste analize trebuie să achite sume cuprinse între 190 de lei pentru o testare cu computerul tomograf şi peste 500 de lei pentru o analiză cu rezonanţă magnetică. Integral pe www.mediafax.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.