Gospodării inundate, recolte distruse, drumuri impracticabile. Codul portocaliu de vremea rea a fost activ pe tot parcursul weekendului în zona Maramureșului. Fenomenele meteorologice periculoase au produs pagube însemnate pe raza a șapte unități administrativ-teritoriale din județ, Poienile Izei, Rozavlea, Sighetu Marmației, Leordina, Vișeu de Jos, Șieu și Bârsana, fiind cele mai afectate.  Șuvoaiele de apă scurse de pe versanți nu au putut fi preluate de rețeau de canalizare. Apele s-au revărsat pe străzi și au inundat tot ce au găsit în cale. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodariile inundate.Echipaje de prim ajutor au acționat cu personal și mijloace tehnice pentru deblocarea căilor de acces, îndepărtarea aluviunilor și a resturilor de materiale rămase pe drumurile publice după retragerea apelor. 

A plouat torențial și la Sighetu Marmației.  Șuvoaiele de apă scurse de pe versanți s-au revărsat pe strada Făget, unde a inundat mai multe gospodării.. Au fost afectate și zona Valea Șugăului, Valea Hotarului, Câmpu Negru și Dealul Cetății, dar și zona Parcului, Grădina Morii. Bilanțul cuprinde 45 de gospodării inundate. Autoritățile efectuează bilanțul pagubelor, pentru a putea stabili cine va fi desbăgubit.

Una dintre zonele cele mai afectate a fost Dealul Cetății. Primarul Horia Scubli, spune că vina ar purta-o un sighetean care a efectuat neautorizat un acces betonat spre casă, închizând astfel accesul la vale, dar și alți localnici care sufocă valea cu gunoaie și alte reziduri.

Și în Valea Hotarului, oamenii au avut de suferit din cauza fenomenelor meteo severe. Grindina și puhoaiele de apă le-au inundat curțile. Localnicii se plâng că șanțurile de canalizare le-au creat mereu probleme, în ultmii cinci ani. Curățarea șanțurilor cade în sarcina localnicilor, vine în schimb, replica edilului local.

Zeci de anexe gospodărești stau să se surpe și în zona Valea Șugăului. Drumuri impracticabile și apă până la genunchi, pe Valea Moinelor, cea mai afectată din zonă.

S-a intervenit pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase de catre CLSU Sighetu Marmatiei, pompieri militari, echiaje de politie, SVSU Sighetu Marmatiei. Un echipaj al SPGA s-a deplasat azi în zona Valea Șugăului pentru intervenții în urma inundațiilor.

Din datele centralizate până în prezent, fenomenele meteorologice periculoase au produs pagube pe raza a șapte unități administrativ-teritoriale din județ, Poienile Izei, Rozavlea, Sighetu Marmatiei, Leordina, Vișeu de Jos, Șieu și Bârsana.Precipitațiile abundente au contribuit la formarea unor torenți și scurgeri de pe versanți, cu creșterea debitelor și nivelurilor unor vai și pâraie necadastrate care s-au revărsat. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, nisip, material lemnos și material vegetal care au colmatat podețe și rețele de canalizare. Nici Săliștea de Sus nu a fost scutită de viitură.

Fenomene severe au fost și în Baia Mare. Au fost inundate mai multe gospodării, 47 anexe gospodării, respectiv afectate 37 de podețe, 1,5 km de drum județean, 37,1 km de străzi, 62 hectare de teren arabil, 73,75 hectare de pășuni și fânețe. De asemenea, au fost colmatate 23 de fântâni, 6 km de relele de alimentare cu apă, respectiv s-au produs eroziuni de mal pe o suprafață de 11 km. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodăriile inundate. Comitetele locale pentru situații de urgență și serviciile voluntare pentru situații de urgență, sprijiniți de echipaje de poliție, au acționat cu personal și mijloace tehnice pentru deblocarea cailor de acces, îndepărtarea aluviunilor și a resturilor de materiale rămase pe drumurile publice după retragerea apelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.