Părintele greco catolic Marius Vișovan, maramureșean din comuna Hărnicești, este preot în Italia de ani de zile. Azi depune mărturie pentru sutele de maramureșeni care trec prin grele momente acum, în Italia. Izolați la domiciliu, românii se spun măsurilor drastice luate de autoritățile italiene, pentru a împiedica răspândirea virului, Covid-19. Din păcate, epidemia nu este în regres, noi cazuri de cetățen infestați cu coronavirus apar zilnic și tot zilnic se anunță și noi cazuri de decese survenite în urma infestării cu acest nou virus periculos.

Zeci de români, mulți dintre ei maramureșeni, persoane care lucrau în turism, care aveau sau nu contracte de muncă și care au fost disponibilizați de angajatori, sunt blocați în nordul Italiei și sunt îngrijorați. O astfel de stațiune este și zona Bolzano. Peste 300 de maramureșeni au fost disponibilizați în această perioadă și își doresc să ajungă acasă, în Maramureș. Conform legii, angajatorii sunt obligați să-i cazeze, să le dea de mâncare până la sfârșitul crizei, dacă mai au contracte de muncă. Dar românii spun că lucrul acesta nu se întâmplă, că angajatorii nu-și mai asumă responsabilitatea, că sunt lăsați să doarmă în frig, spun că nu au de unde să-și cumpere de mâncare. Iar cei care au rămas fără contracte sunt dați afară. Li se spune să caute alte variante.

Italia este acum o zonă roșie. Au fost restricționate călătoriile, anulate zborurile spre România, suspendate temporar și cursele autocarelor și microbuzelor. Nici în interiorul Italiei oamenii nu se pot deplasa.

Ambasada și consulatele notează toate aceste semnalări și foarte probabil vor fi găsite soluții. MAE a repatriat deja în două rânduri  români din Italia.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.