Record de spectatori la 10 ani de TIFF la Cluj

Record de spectatori la 10 ani de TIFF la Cluj

    A 10-a editie a TIFF-ului s-a incheiat duminica la Cluj-Napoca. La ceremonia care a avut loc la Teatrul National au participat cinefili romani de valoare de la Lucian Pintilie, la Cristi Puiu sau Corneliu Porumboiu, dar si o farama din cea mondiala – prin Jacqueline Bisset.
    Cea de-a zecea ediţie a prestigiosului festival, desfăşurat la Cluj-Napoca între 3 şi 12 iunie, a adunat 70.000 de spectatori, cu 25.000 mai mulţi faţă de anul trecut. În cele zece zile ale festivalului, în cadrul TIFF au fost proiectate  200 de filme. Anul acesta, bugetul TIFF a ajuns la aproximativ 2 milioane de euro. Conceptul de promovare al ediţiei din acest an, a fost centrat pe “film şi fotbal”, prezentat sugestiv pe afisul central.
    Filmele au rulat în opt săli de cinema, dar şi în mai multe spaţii de proiecţie neconvenţionale :  două scene amenajate în aer liber, Castelul Banffy din Bonţida si  Galeria Muzeului de Artă.  Potrivit directorului TIFF, Tudor Giurgiu, totalul de încăsari din bilete a ajuns la 292.273 de lei, în timp ce în 2010 a fost de 251.440 de lei. „Această valoare nu este una finală. Deocamdată nu am inclus în calcul biletele vândute online, nici cele vândute direct, înainte de începerea filmelor, în funcţie de locurile disponibile. Deci, procentual, am încasat cu 16% mai mult faţă de anul trecut, în condiţiile în care politica de tarifare a rămas neschimbată", a precizat pentru  Tudor Giurgiu, directorul festivalului. TIFF a luat fiinţă în 2002, când o mână de oameni tineri şi entuziaşti au pus bazele unui festival de film în inima Transilvaniei. Bugetul a fost aproape inexistent. Din câteva sponsorizări şi finanţări, s-au strâns în jur de 70.000 de euro. Prima ediţie TIFF din Cluj a numărat 10.000 de spectatori, care au urmărit filmele din programul festivalului pe doar trei ecrane de proiecţie.
    Rik Vermeulen, director executiv al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unul dintre „părinţii" TIFF de la Cluj a declarat că în 2002, nu credea că festivalul se poate dezvolta aşa mult.  „M-am înşelat. Într-un fel, festivalul s-a dezvoltat odată cu oraşul", a recunoscut Vermeulen. Acesta a povestit că anul acesta invitaţii de onoare ai TIFF s-au mulţumit cu puţin. „De pildă, Michele Placido a venit gratis. I-am oferit însă un pachet turistic, a vizitat Transilvania, nu doar Clujul", a precizat Vermeulen.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.