Baia Mare: Negocierile pentru contractul colectiv de munca al dascalilor, in aer

Baia Mare: Negocierile pentru contractul colectiv de munca al dascalilor, in aer

Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti de modul in care decurg negocierile cu privire la semnarea contractului colectiv de munca. In urma cu trei saptamani, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a trimis o adresa catre Ministerul Educatiei pentru a urgenta semnarea acestor documente. Insa reactia celor din minister fata de aceasta nemultumire a dascalilor intarzie sa apara.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop, considera ca "asistam la o instabilitate la nivelul sistemului educational. Am inteles ca si la celelalte ministere exista o problema legata de acest contract colectiv de munca la nivel de ramura, fapt pentru care, prin intermediul confederatiei, vom cere Guvernului Romaniei ca aceste contracte colective de munca sa fie clarificate de minister. Adica se incepe sau nu se incepe negocierea acestora? Pentru ca legea dialogului social spune ca se pot negocia iar aceasta amanare nu duce la nimic bun, mai ales pentru sistemul de invatamant.".  

Presedintele SLI Maramures sustine ca semnarea contractelor colective de munca aduce doar beneficii in randul cadrelor didactice, pe care Ministerul Educatiei se pare ca  fereste sa le acorde. "Prin contractul colectiv de munca se stabilesc concediile de odihna si tot contractul colectiv de munca prevede accesarea fondurilor pe care angajatorul este obligat sa le aloce pentru formarea profesionala a cadrelor didactice", spune prof. Liviu Marian Pop. Liderul sindical isi doreste ca negocierile sa inceapa cat de repede pentru stabilitatea sistemului de invatamant care, la ora actuala, este bulversat de legea educatiei nationale si de legea referitoare la plafonarea salariilor. De asemenea, Federatia Sincicatelor Libere din Invatamat si-a propus sa aduca modificari referitoare la completarea legii nationale a educatiei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.