VIDEO | Proiect de simplificare a procedurii de despăgubire pentru stricăciunile produse de animale sălbatice, inițiat de senatorul PMP Severica Covaciu

Senatorul PMP de Maramureș, Severica Covaciu, a inițiat un proiect pentru modificarea Legii vânătorii în sensul simplificării procedurii de despăgubire pentru pagubele produse de animale sălbatice, în cea mai mare parte de mistreți. Maramureșul este unul din județele cele mai afectate de pagubele produse de animalele sălbatice.

Senatorul Severica Covaciu spune că mii de dosare zac prin arhivele instituțiilor fără ca fermierii să fie despăgubiți datorita unor prevederi legislative imposibil de îndeplinit.

”Am inițiat acest proiect legislativ în urma nenumăratelor sesizări făcute de proprietarii de terenuri agricole ale căror culturi au fost distruse de către animalele sălbatice, în special de către mistreți. Cei mai mulți dintre dumneavoastră cred că știți această problemă, a despăgubirilor, pentru că este veche din păcate și încă nerezolvată. Anual mii de fermieri sunt afectați, pierd sume importante pentru că uneori aceste distrugeri ajung până la 100%. Modalitatea de despăgubire, chiar dacă este reglementată în această lege 407, transpunerea ei în practică este deficitară și uneori chiar inexistentă”, a declarat Severica Covaviu, senator PMP.

Senatorul maramureșean a explicat că prin acest proiect legislativ a eliminat unele obligații ale proprietarilor de culturi, a redus timpul alocat pentru finalizarea dosarului și efectuarea plății, și a acordat competența structurilor locale pentru decizii privind acțiuni în caz de forță majora.(ex atacul animalelor salbatice asupra oamenilor, vânatul mistrețului pe timp de noapte în situații speciale).

”Unele condiții impuse prin prezenta lege sunt imposibil de realizat de către proprietarii de terenuri, de exemplu proprietarul de tren trebuie să facă dovada în scris că a anunțat întreprinderea de către gestionarul fondului cinegetic a trei acțiuni de vânătoare pentru prevenirea pagubelor. Dacă nu face această dovadă proprietarul de teren a cărui cultură a fost distrusă nu va primi despăgubire. Este imposibil pentru că de cele mai multe ori proprietarul de teren nici nu cunoaște cine este gestionarul fondului cinegetic, nu știe nici pe al cărui fond cinegetic face parte terenul lui pentru că nimeni nu i-a cerut un acord în acest sens”, a adăugat senatorul maramureșean.

Severica Covaciu a precizat că speră ca la Camera Deputaților, indiferent de culoarea politică, parlamentarii să voteze în favoarea acestui proiect atât de necesar deblocării procedurii de despăgubire pentru cei care au de suferit în urma distrugerilor provocate de mistreți și alte animale sălbatice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.