Povestea tristă a micuţilor sigheteni abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Povestea tristă a micuţilor sigheteni abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Angajatii Serviciului Social din cadrul Primariei Sighetu Marmatiei au identificat un numar de 397 de copii sigheteni ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. De cele mai multe ori acestia sunt lasati in grija bunicilor, a unor rudenii apropiate, insa exista si cazuri in care parintii, ii abandoneaza efectiv, lasandu-i in voia sortii.
 Potrivit specialistilor din domeniul protectiei copilului, plecarea in strainatate a parintilor reprezinta pentru cei mici un eveniment traumatizant. Riscurile la care sunt expusi acesti copii sunt mari, considera speciliastii. Pe langa vulnerabilitatea crescuta la abuzuri sau la exploatare prin munca, micutii risca sa isi dezvolte insuficient abilitatile pentru a duce o viata  normala.
Se simt abandonati, au probleme de adaptare, au pareri proaste despre propria persoana, sunt predispusi la depresii si la acte de delincventa, sunt vulnerabili la abuzurile de tot felul: fizice, psihice si sexuale. Sunt doar câteva dintre traumele pe care pãrintii le provoacã propriilor copii prin plecarea lor la munca în strainatate. Sighetul are si el un numar mare de micuti lasati sa creasca cum o vrea Cel de Sus, iar in unele cazuri cei mici trec prin experiente greu de imaginat.
Luna august este pentru unii copii cea mai fericita perioada a anului, nu doar pentru ca este vacanta ci pentru faptul ca s+au intors parintii acasa, insa fericirea este prea scurta. Bucuria imbratisarilor , a cadourilor lasa un gust amar si multa disperare in urma la plecare, cand copiii isi dau seama ca mai au un an de zile de trait singuri, abandonati chiar de cei in care au cea mai mare incredere. Statul roman este destul de permisiv cu acesti parinti, asistentilor social nu le mai ramane in aceasta situatie  decat sa incerce sa-i faca sa inteleaga pe acesti parinti ca e de datoria lor sa-si creasca si sa-si educe odraslele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.