Baia Mare: Asistenţii personali din Maramureş au ieşit astăzi în stradă pentru a-şi cere drepturile

Baia Mare: Asistenţii personali din Maramureş au ieşit astăzi în stradă pentru a-şi cere drepturile

Aproximativ o sută de asistenţi personali din judeţul Maramureş au pichetat astăzi Instituţia Prefectului. Motivele pentru care aceştia au ieşit în stradă au fost banii pentru salarii şi desfacerea contractelor de muncă. La finalul protestului, autorităţile judeţene le-au dat asigurări asistenţilor personali că vor exista bani pentru salariile lor şi după data de 1 septembrie.

Protestul din faţa Prefecturii a durat aproximativ o oră, timp în care asistenţii personali şi-au exprimat nemulţumirile în faţa autorităţilor judeţene şi au cerut soluţii pentru ca aceştia să poată duce o viaţa decentă. La pichetare au luat parte atât asistenţi persoali din Baia Mare cât şi din Maramureşul istoric. Cei 281 de asistenţi din Baia Mare au fost înştiinţaţi săptămâna trecută că începând cu data de 1 septembrie, Primăria le va desface contractele de muncă pentru că nu sunt bani pentru a le plăti serviciile. Astăzi, situaţia s-a schimbat radical, edilul oraşului anunţând că asistenţii personali băimăreni vor rămâne în câmpul muncii şi după data de 1 septembrie şi mai mutl decât atât, vor fi cu plata la zi. "Mă refer strict la cei din Baia Mare. Cele 281 de persoane care au primit săptămâna trecută plicuri cu acele decizii, de mâine vom emite ale 281 de plicuri prin care vom anula acele decizii. Eu vreau să vă spun că acele decizii pe care le-am emis aveau efect doar cu 1 septembrie. Deci acum dacă le anulăm cu 1 septembrie nu mai există niciun fel de problemă, nu aveţi întrerupere în contractul de muncă. Punem şi scuzele de rigoare din partea Guvernului", a precizat reprezentantul Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare.

Vâzând că apele s-au liniştit la nivel local, asistenţii personali din Maramureşul istoric au cerut disperaţi să li se facă şi lor dreptate. "Protestez pentru salarii, că nu ni s-au dat pe unele luni şi pentru că se doreşte desfacerea contractelor de muncă, dreptul nostru. Medicamente NU, paralizaţii îşi pe pat, schimbi pampersuri, toate le cumpărăm, sunt nişte drepturi care nu se respectă. Îs nişte oamenii pe care nu-i interesează, pur şi simplu, nu se cred în Dumnezeu. Dacă ar crede în Dumnezeu s-ar gândi că nu-s numai ei pe pământul ăsta, mai sunt şi amărâţi şi necăjiţi", a spus Maria Bizău, asistent personal din Sighetu Marmaţiei. "Noi nu avem bani în Sighet, domnu prefect. Al treisprezecelea salar nu, bani de concediu nu, tot aşa numai cu promisiuni rămânem. La noi la Sighet nu mai au fonduri. Doamna primar ne-a dat din banii Consiliului Local", a spus un alt asistent personal din Sighetu Marmaţiei. "Nu am încredere în nimeni până nu văd hârtie în scris. Şi ministrul Finanţelor ne-a minţit. Hârtii false ne dă. Aşteptăm hârtia în scris că fără ea nu plecăm. Stăm aici două, trei zile până ne dă acte oficiale. Suntem în pericol de a nu avea salar şi de a nu putea îngriji bolnavii", a spus Elisabeta Nan, preşedinte al Sindicatului Asistenţilor Perosnali Maramureş. "Eu mă ocup acum ca toţi asistenţii personali din Maramureş să ia banii, nu numai cei din Baia Mare ci şi cei din Sighet", a promis preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man. "Domnule Man, eu nu mai cred nimic. Eu o viaţa întreagă mi-am mâncat-o numai în minciunării", a spus o persoană cu dizabilităţi prezentă la protest alături de asistentul său personal.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man, împreună cu prefectul Sandu Pocol, au anunţat că Ministerul Finanţelor va aloca fonduri suficiente pentru judeţul Maramureş astfel încât să nu mai existe probleme cu plata asistenţilor personali, cel puţin în ultimele patru luni care au mai rămas din acest an.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.