PIAȚA BANILOR: Fonduri de accesat pentru meșteșugari ar fi, numai că nu se prea înghesuie lumea

PIAȚA BANILOR: Fonduri de accesat pentru meșteșugari ar fi, numai că nu se prea înghesuie lumea

 În mai puțin de o lună se vor lansa fondurile pentru meșteșuguri și artizanat. Meșteșugarii și antreprenorii din sfera activităților artizanale pot solicita fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro, contribuția proprie a acestora fiind, în unele cazuri, zero. Tentația e mare pentru meșterii din Maramureș, dar nu toți s-au documentat sau au curaj să acceseze fonduri.

Activitățile artizanale și meșteșugărești sunt eligibile și chiar încurajate în cadrul a trei programe de finanțare cu fonduri europene și naționale ce vor fi lansate în perioada următoare. În toate aceste situații, antreprenorii pot înființa întreprinderi cu puțin timp înaintea depunerii cererii de finanțare. Banii pot fi folosiți pentru achiziția de echipamente, plata chiriei și a materiilor prime sau achiziția unor mijloace de transport a propriilor produse obținute. Tentați de accesarea fondurilor ar fi câțiva meșteri din Maramureșul istoric, dar unii recunosc că nu s-au informat niciodată despre un program de finanțare.
”N-am accesat niciodată fonduri pe proiecte, nici nu știu în ce condiții și cum se poate. Aș fi tentat, dar să știu în ce condiții. Nu m-am nici informat pentru că m-am gândit că pe micii producători nu-i bagă nimeni în seamă, cei mari culeg groștiorul, noi, ăștia mici, rămânem cu zerul”, e de părere meșterul Grigore Țulean. 
Vasile Șușcă, cunoscutul meșter din Săcel care realizează măști tradiționale, povestește o experiență neplăcută legată de intenția de a accesa fonduri. A fost păcălit și acum e neîncrezător și pesimist.
”N-am accesat, am avut intenția, un individ m-a țepuit. A zis că-mi face proiectul, mi-a luat banii și n-am văzut în veci proiectul. Pur și simplu a fost o țeapă.Mi-a luatbanii munciți cu greu, cu acul și cu degetarul”, spune Vasile Șușcă. 
Banii ar fi buni pentru dezvoltarea unui atelier de producție modern, care să ofere condiții mai bune de lucru, dar și de expunere a produselor, spun meșterii. 
”Aș vrea să fac un atelier, că cel pe care-l am e foarte mic, abia mă mișc aici. În momentul în care vine un turist să aibă ce vedea. Aș merge pe atelier, achiziționarea de scule, de materiale, dar depinde de domnii de la Bruxelles cât îi ține cureaua să ne dea”, spune Grigore Țulean. 
”Nu am acesat niciun proiect, dar ar trebui, pentru că mă descurc destul de greu. Aș accesa pentru a dezvolta un atelier, am ceva, dar nu e destul. Numai pentru asta aș accesa fonduri. Nu m-am interesat însă niciodată despre un program de finanțare”, admite Maria Zapka, meșter popular. 
”Eu aș fi interesat, dar cine și cum, trebuie să știu, că nu mai am încredere. Noi nu prea ajungem la esența lucrurile, pentru că e țara cu șmecheri. Aș accesa pentru un atelier de prezentare, de demonstrație de meșteșuguri, ideea a fost complexă, mă pricep la mai multe: E plină lumea de povești, dar foarte puțini au reușit să acceseze. Sunt atâtea ședințe, simpozioane, informații, dar concret, nu prea. Și care au accesat, au avut parte de controale peste controale, condiții peste condiții”, zice Șușcă. 
Programele care acordă sprijin financiar pentru activități meșteșugărești sunt: România Start-Up Nation, care acordă finanțări nerambursabile prin intermediul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Programul Național de Dezvoltare Rurală, care acordă sprijin financiar nerambusabil pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.