PIAȚA BANILOR: Ce spun specialiștii despre măsurile fiscale intrate în vigoare în 1 februarie

PIAȚA BANILOR: Ce spun specialiștii despre măsurile fiscale intrate în vigoare în 1 februarie

 Evaziune fiscală, inflație și imposibilitate de plată. Acestea sunt câteva previziuni financiare venite din partea exeperților în contabilitate privind măsurile fiscale intrate în vigoare începând de la 1 februarie.

Creșterea salariului minim pe economie este o bucurie pentru angajați, dar pentru mulți angajatori ar putea însemna drumul spre faliment. 
”Eu cred că pentru mediul economic și pentru societățile mici, creșterea salariului minim nu este tocmai potrivită, pentru că nu este corelată cu o creștere economică reală pe care s-o resimtă întreprinzătorul privat. În special în activitatea de lohn, unde forța de muncă reprezintă mai mult de 80% din totalul cheltuielilor,  contractele sunt întocmite de obicei pe o durată de un an, doi și sigur că nu vor putea să crească și prețurile. Astea ar putea să ducă la încurajarea evaziunii fiscale, prin nedeclararea tuturor salariilor sau poate să ducă la închiderea societăților, pentru că nu-și vor mai putea plăti datoriile în special către bugetul statului”, menționează Ciprian Gavril Cziriac, contabil expert. 
Creșterea salariului și eliminarea unor taxe vor duce invariabil la creșteri de prețuri și de tarife la diferite servicii. Experții contabili vorbesc și de o posibilă inflație în viitor.
”E posibil să fie și o inflație, de aceea spuneam că mediul economic nu cred că este pregătit pentru aceste creșteri salariale, probabil că instituțiile publice vor găsi sursele de finanțare necesare pentru a crește salariile, mai ales că, teoretic, vor încasa mai mult la bugetul de stat o dată ce-au crescut salariile, contribuțiile celor din mediul privat vor duce la o creștere a veniturilor bugetare”, susține expertul contabil.
Legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale a intrat de miercuri în vigoare. Ce spun experții în cifre?
” Taxele eliminate e posibil unele să fie introduse din nou sub alte forme, unele vor rămâne eliminate, pentru că unele din aceste taxe erau mai costisitoare de gestionat, decât încasările. Poate că va fi un efect negativ în ceea ce privește scoaterea taxei de mediu pentru bugetul de stat și taxa radio-TV.  Cele 102 taxe eu cred că sunt multe ca și număr, nu neapărat ca și cuantum bugetar”, spune Ciprian Cziriac. .  
Curtea Constituţională a României a decis că este constituţională legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.