VIDEO | Pestă porcină africană confirmată în localitatea Săpânța

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară, în sistem online, după suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la un porc domestic provenit dintr-o gospodărie în localitatea Săpânța. Prezența virusului pestei porcine africană la porcul domestic din exploatația non-profesională a fost însă confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș a aprobat planul de măsuri, inclusiv dezinfecția preliminară și intermediară, respectiv catagrafierea zonei.

”A fost impusă interdicția de a se scoate din exploatație furajele pentru animale. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție, în jurul focarului pe o suprafață de 3 km, zonă care include doar localitatea Săpânța. Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include: Remeți, Teceu Mic, Sarasău, Câmpulung la Tisa, Iapa și Valea Hotarului. De asemenea, s-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. La intrarea și ieșirea din zona de protecție au fost instituite filtre rutiere. Alte măsuri luate prevăd  asigurarea dezinfectoarelor individuale la nivelul exploatațiilor, asigurarea subtanțelor necesare pentru efectuarea dezinfecției. Mijloacele de transport vor fi dezinfectate de către personal instruit și dotat cu dezinfectoare portabile la ieșirea și intrarea din târguri de legume, piețe sau de alte produse”, a spus prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur.

Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protecție se efectuează, zilnic, supravegheri clinice și inspecții de către echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale. Potrivit Prefecturii Maramureș la nivelul Unității Operaționale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramureș este asigurat stocul de echipamente și materiale pentru intervenție și aplicarea măsurilor specifice în focarul de pestă porcină africană. Vor fi întocmite documentele pentru despăgubire în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.