VIDEO | Pensionări cu doi ani mai repede, în baza Legii Zoicaș

Casa Județeană de Pensii Maramureș anunță că în perioada 1 noiembrie -31 decembrie se pot pensiona la limită de vârstă femeile care au vârsta de 61 de ani și 5 luni, stagiul complet de cotizare fiind de 31 ani și 5 luni, iar stagiu minim de 15 ani.

Persoanele care doresc să se pensioneze conform Legii Zoicaș, Legea 263/2010, articolul 65, punct 5, și să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani trebuie să îndeplinească două condiții.

”Conform Legii 263/2010, articolul 65, punctul 5, este prevăzută o lege anticipată parțial, fără penalizare, care permite reducerea vârstei de pensionare cu doi ani. Persoanele respective trebuie să îndeplinească două condiții, să aibă stagiul complet de cotizare și să fii locuit în Baia Mare 30 de ani sau în zonele limitrofe, pe o rază de opt kilometri pe lângă Baia Mare”, menționează Lucica Pop, director executiv Casa Județeană de Pensii Maramureș.

La bărbați, vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Bărbații pot să iasă și la 63 de ani la pensie, dacă respectă condițiile amintite anterior. Pentru femei, trebuie să facem precizarea că acestea se pot pensiona la vârsta de 61 de ani, și cinci luni, și trebuie să aibă un stagiu de cotizare complet de 31 de ani și cinci luni. Acești doi ani se scad și în acest caz și femeile se pot pensiona la vârsta de 59 de ani și cinci luni.

”Ar fi bine de precizat și faptul că această reducere, nu poate fi cumulată cu altfel de reduceri, reglementate prin prezenta lege sau de alte acte normative. Deci nu putem cumula acești doi ani și cu reduceri de vârstă, coform unor grupe de muncă, respectiv grupa I sau II, condiții speciale cum sunt prevăzute ele în Legea 263”, precizează Lucica Pop.

Directorul Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica POP, precizează că la aceste pensii anticipate parțial fără penalizare, reducerea vârstei de pensionare prevăzută la acest articol nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau alte acte normative. În prezent, Casa Județeană de Pensii Maramureș gestionează 114.800 de dosare naționale.

”Avem foarte multe întrebări pe această temă, de aceea ne dorim să precizăm acest lucru, deci cei care doresc să beneficieze de această reducere, fără penalizare,   clar nu pot beneficia și de reducerile de grupă. Ei vor putea beneficia atunci când vor avea codiții de trecere la limita de vârstă”, spune Lucica Pop.

Programul cu publicul la Casa Județeană de Pensii Maramureș este restricționat în această perioadă,  pe motivul unor  cazuri de covid confirmate în rândul personalului. Vor vaea acces doar cei care au de depus documente.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.