VIDEO | Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

Parlamentarii au decis miercuri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente. Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide.  Unul dintre amendamente prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare.

823 de parlamentari primeau astfel de indemnizații, efortul bugetar fiind foarte mare, de 4,5 milioane de lei.

„Acum 150, Bogdan Petriceicu Hasdeu a spus ”răzbunarea cea mai dulce e atunci când dușmanul tău recunoaște că tu ești bun și el e rău”. În campanie, cea mai frecventă întrebare era de ce parlamentarii primesc pensii speciale? Ce puteam să le spunem oamenilor? Azi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă în domeniul pensiilor în România. Piramida demografică se va răsturna în România, nu vor mai fi bani pentru pensiile speciale. Ați înțeles că pensiile speciale trebuie eliminate. Ne mai spălăm un pic obrazul față de această țară”, a spus Dan Barna.

„Am ajuns în această situație pentru că guvernul dvs ați emis o ordonanță prin care ați înghețat pensiile și salariile. Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale atâta timp cât filosofia acestei coaliții este de recesiune. Nu am înțeles de ce nu ați făcut asta dvs anul trecut, erați premier, aveați o majoritate. N-am înțeles, dle Barna, de ce până acum cu dl premier Cîțu nu ați dat o ordonanță de urgență să faceți dreptatea până la capăt”, a spus Marcel Ciolacu în cuvântul său.

”Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român, are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. Să ne aducem aminte cum au apărut pensiile speciale: în 2010, după adoptarea legii pensiilor nu mai existau decât foarte puține pensii speciale. După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric.  Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari a fost PNL. Astăzi aveți ocazia să începeți să vă îndreptați, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-ați bătut ca într-un concurs de frumusețe să vă impuneți proiectul de lege. Noi trebuie să votăm desființarea pensiilor speciale pentru că așa este corect și normal. Azi trebuie să fie doar primul pas. Trebuie să facem ordine în legislația în domeniul pensiilor. Atât cei care sunt la pensie să beneficieze de pensii corecte, iar cei care urmează să iasă să aibă garanția că vor primi o pensie corectă. Să aducem cât mai aproape de principiul contributivității toate pensiile din România. Îmi scot pălăria în fața tuturor parlamentarilor care azi vor vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor indiferent din ce partid fac parte”, a declarat Ludovic Orban.

Proiectul a fost adoptat, miercuri după-amiază, cu 357 de voturi „pentru” și nicio abținere. Cei din UDMR au fost prezenți dar nu au votat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.