VIDEO | Când vor fi numiţi noii prefecţi şi subprefecţi? Ce spune Vlad Duruș, viitorul prefect al județului Maramureș

Noii  prefecţi şi subprefecţi negociaţi în cadrul coaliţiei guvernamentale vor fi numiţi până cel târziu în 8 martie, când se împlineasc 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei ce prevede transformarea prefecţilor în demnitari, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

În emisiunea Puls Politic de la TV Sighet, Vlad Emanuel Duruș a vorbit despre numirea sa în funcția de prefect al județului Maramureș și a precizat că în această săptămână va fi analizată fiecare propunere de prefect, în baza criteriilor de integritate în vigoare și care să corespundă atât din punct de vedere profesional, cât şi al respectării condiţiilor legale.

”Partea aceasta cu viitor prefect este foarte posibilă. Săptămâna aceasta biroul național validează persoanele nominalizate pentru ocuparea acestor funcții și încă câțiva secretari de stat și undeva pe la începutul lunii martie va fi numirea propriu-zisă cu depunerea jurământului. A durat atâta pentru că s-a dat o ordonanță de urgență acum vreo două săptămâni prin care prefecții se transformă din înalți funcționari publici în demnitari ai statului roman, ceea ce de facto erau și până acum doar că în acte erau altceva. În textul ordonanței se prevede faptul că respectiva transformare se va produce doar la 30 de zile de la publicare și acele 30 de zile se împlinesc la începutul lunii martie”, a delcarat Vlad Emanuel Duruș, viitorul prefect al județului Maramureș.

Vlad Emanuel Duruș a mai precizat că este pregătit pentru această funcție dar că va fi ajutat și de o echipă de o foarte bună.

”Pe partea profesională întradevăr principalele atribuții ale prefectului sunt legate evident de domeniul juridic, fie că vorbim de legalitatea actelor emise de consilii locale sau că vorbim de alte atribuții, printre care cea mai stringentă, conform primariilor din teritoriu, este cea cu fondul funciar, cu punerea în posesie. E tot o problemă fundamental juridică. Sigur că una ține de dreptul civil, alta de fondul funciar, alta ține de dreptul administrativ dar sunt chestiuni juridice pentru că până la urmă baza tuturor drepturilor omului e aceeași”, a adăugat viitorul prefect al județului Maramureș.

Vlad Emanuel Duruș s-a născut în Baia Mare la data de 29 ianuarie 1990 și a studiat la Colegiul Național Vasile Lucaciu . Acesta a studiat mai apoi la Universitatea Babeș-Bolyai, la facultatea de Drept, obținând o licență și un master în Științe penale și criminalistică.

Vlad Duruș a fost ales deputat în urma alegerilor legislative din 2016 din partea Uniunii Salvați România. La începutul sesiunii de toamnă a anului 2019, Vlad Duruș a fost ales vicepreședinte al Camerei Deputaților. Acum a fost ales prefect al județului Maramureș din partea alianței USRPLUS.

Conform negocierilor, liberalii vor avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS, 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR, cinci prefecţi şi 10 subprefecţi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.