Panourile solare sunt avantajoase, dar costisitoare

Panourile solare sunt avantajoase, dar costisitoare

Sistemele care utilizeaza energia regenerabila  sunt utile insa sunt si foarte costisitoare, asta este concluzia la care au ajuns sighetenii care au optat pentru panouri solare. Prin programul Casa Verde statul ii sprijina pe cei care doresc sa achizitioneze astfel de sisteme insa investitia este una pe termen lung.
Tot mai multi sigheteni opteaza pentru inlocuirea sau completarea metodelor clasice de incalzire cu metode mai noi cum ar fi sistemele care utilizeaza energia regenerabila. Incepand cu 1 iulie 2010, statul ii sprijina pe cei care sunt interesati sa isi achizitioneze astfel de sisteme prin programul “Casa Verde”. Insa  este deja stiut faptul ca la noi in tara pentru orice demers ne confruntam cu dificultati impuse de birocratie, astfel incat procedurile sunt complexe si dureaza foarte mult si in acest caz.
Potrivit declaratiilor consilierului din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş, Ana Morari, de la 1 iulie 2010 si pana in prezent , 343 de maramureseni si-au depus dosare pentru programul “Casa Verde”. Beneficiarii au incasat aproximativ 2 milioane lei din partea Agentiei pentru Protectia Mediului, in urma dosarelor depuse. Din cele 343 de dosare ,noua au fost pentru pompe de caldura, 89 pentru centrale, iar restul de 245 pentru panouri solare.
Sighetenii care si-au instalat deja sisteme de incalzire care folosesc energia regenerabila cu sau fara ajutorul programului Casa Verde, sustin ca aceste metode sunt foarte avantajoase. Insa aceasta investitie trebuie privita ca  una pe termen lung.
Preturile sistemelor care utilizeaza energia regenerabila variaza in functie de complexitate si de marime.  Pentru o gospodarie investitia poate depasi usor suma de 3.000 euro.
Prin proiectul “Casa Verde”  se urmareste imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera. Pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu  a fost deja publicat ghidul de finantare pentru anul 2011, suma se distribuie judetelor in functie de numarul de locuitori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.