VIDEO | Până la 1 iulie, consumatorii de gaze trebuie să încheie noi contracte de furnizare

Consumatorii de gaze trebuie să (re)încheie contractele de furnizare de gaze pe care le au cu furnizorii, până la finalul lunii curente. E important pentru primii să se informeze atât cu privire la ce le oferă actualul furnizor, cât și cu privire la ce oferă piața, din cauză că s-ar putea să găsească oferte mai bune. În același timp, dacă aleg să schimbe furnizorul, e important pentru consumatori să citească atent ofertele oferite, pentru că sunt contracte lungi, în care ar putea fi strecurate condiții dezavantajoase de către noii furnizori.

Lipsa de informații privind liberalizarea gazelor ar putea să îi afecteze pe mulți români, din cauză că nu înțeleg implicațiile acestei schimbări și, astfel, nu știu cum să caute oferte mai bune din partea altor furnizori. Liberalizarea gazelor înseamnă că statul nu mai stabilește care este prețul de vânzare către consumatorul final. Astfel, gazele vor fi cumpărate la prețul pieței și nu la un preț stabilit în prealabil de autorități. Acest lucru, în contextul geografic și temporal actual, înseamnă că, teoretic, prețurile ar trebui să scadă.

Consumatorii ar trebui să urmărească ofertele de pe piață cu atenție. Mai sunt 5 zile în care aceștia pot să schimbe furnizorul. Cu alte cuvinte, dacă până la 30 iunie nu aleg un alt furnizor, se va prelungi automat relația cu actualul furnizor.

E important pentru consumatori să verifice și alte oferte de pe piață, pentru că s-ar putea să fie mai avantajoase decât ce le oferă furnizorul actual. În acest context, consumatorii interesați pot vedea ofertele existente prin accesarea unui comparator de prețuri pus la dispoziție de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Schimbarea furnizorului este gratuită. Actualul furnizor nu poate să pretindă compensații pentru că ați ales să nu mai continuați relația de furnizare a gazelor cu acesta.

Dacă alegeți să vă schimbați furnizorul, citiți cu atenție propunerile de contract oferite de ceilalți operatori, înainte de a semna. Consumatorii au dreptul la renegocierea contractelor cu actualii furnizor. Avantajul rengocierii este însemnat. Prețurile ar putea scădea și cu până la 20%. Integral pe www.avocatnet.ro

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.