O nouă ediţie a Festivalului "Floare mândră de pe Iza"va avea loc la Şieu, în perioada 21-22 mai

O nouă ediţie a Festivalului "Floare mândră de pe Iza"va avea loc la Şieu, în perioada 21-22 mai

În perioada 21-22 mai, la Şieu se va desfăşura Festivalul interjudetean pentru solisti vocali si instrumentisti „Floare mândra de pe Iza”. Sâmbătă, cu începere de la ora 13:30 se va da startul concursului de interpretare vocală şi instrumentală, la care s-au înscris copii din Maramureşul Istoric, dar şi din Baia Mare, Cluj-Napoca, Satu Mare. Proba de concurs constă în interpretarea fără acompaniament a unei doine şi a unui cântec de joc din zona folclorică de provenienţă a fiecărui concurent. La concurs participă  atât copii cât şi adulţi. Din 1990 până în prezent, festivalul se desfăşoară fără întrerupere. La organizarea evenimentului şi-au adus aportul Primăria Şieu, Centrul  Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – Baia Mare, Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu”, din Sighetul Marmaţiei,  Căminul Cultural Şieu, dar sufletul acestui festival este doamna Maria Man, care continuă cu multă dăruire munca începută de soţul ei, Gheorghe Man.
Juriul alcătuit din Dumitru Buzoianu de la TVR Cluj, Ioan Tivadar de la Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu”, din Sighetul Marmaţiei, Anghelina Timiş Lungu va desemna câştigătorii .Duminică va avea loc decernarea premiilor, dar şi un spectacol de gală cu participarea unor solişti de muzică populară care au fost la rândul lor, câştigători ai ediţiilor anterioare a festivalului de la Şieu. Dintre aceştia le amintim pe Anghelina Timiş Lungu şi Ana Maria Tomoiagă. Pe scenă vor urca şi grupuri de copii din Onceşti, Giuleşti, Borşa, Vişeu, Bogdan Vodă, Târgu Lăpuş, dar şi copii sosiţi din judeţele vecine.
Tot duminică organizatorii au pregătit o paradă a călăreţilor, precum şi o paradă a portului popular. Aşa cum explică doamna Maria Man, scopul acestui festival este promovarea şi conservarea folclorului, dar şi a costumelor populare autentice „Copiii din Şieu au cel mai autentic  costum popular, toate  straiele sunt din lada de zestre a bunicilor”, ne-a mărturisit cu mândrie, Maria Man. În ciuda eforturilor financiare considerabile, organizatorii doresc  continuarea acestui festival care, spun ei, le insuflă copiilor în primul rând, respect pentru tradiţie şi folclor şi contribuie totodată la perpetuarea valorilor moştenite de-a lungul generaţiilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.