O farsă genială: Băsescu renunţând la putere!

O farsă genială: Băsescu renunţând la putere!

După cum se ştie, dl preşedinte Băsescu a venit cu un proiect de revizuire a Constituţiei. Şi nu e vorba de orice fel de modificări, ci de unele substanţiale care, în eventualitatea că ar fi puse în practică, ar schimba în profunzime faţa României. Dl. Băsescu pare obsedat de o idee, aceea a « reformării statului ».  De ce oare?  Aici eu nu doresc să pun în discuţie ideea în sine de reformare a statului român, dacă ideea este bună sau rea, dacă statul român actual trebuie să fie reformat sau nu şi, dacă da, în ce fel anume, respectiv ce anume ar trebui schimbat din Constituţie. Ci vreau să încerc să răspund la întrebarea : de ce dl Băsescu ţine atât de mult să facă el însuşi modificarea Consituţiei,  în fundamentele ei ?
    Eu cred că dl Băsescu ţine morţiş la « reformarea statului » din motive de vanitate patologică. El ar vrea să intre în Istorie, oarecum după modelul domnitorului Cuza, ca unul care a « modernizat » statul român. El vrea să-şi lege numele postmortem de o astfel de « modernizare ».  Nu văd altă explicaţie. Iar pentru a obţine adeziunea Opoziţiei la idee, dl Băsescu a transmis prin vuvuzelele sale de serviciu că ar fi dispus să renunţe la doi din mandatul de preşedinte.
    Trebuie să se ştie că proiectul de Constituţie al dlui Băsescu este nu doar antidemocratic, ci de-a dreptul aberant şi totalitar, în principalele sale articulaţii. Practic, toate ideile sale sunt aberante, antidemocratice şi anti-europene, începând cu puterile sporite, discreţionare, acordate unui singur om, Preşedintelui. Iar în ceea ce priveşte prevederile de limitare a puterii judecătoreşti, de limitare a accesului cetăţeanului la Justiţie şi de subordonare politică a Justiţiei, acestea contravin flagrant tuturor principiilor europene, precum şi  Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Eu nu doresc să realizez aici combaterea argumentată a idelor dlui Băsescu, ar lua prea mult spaţiu, ar fi necesar un serial întreg pentru aceasta. 
    Intenţia mea este ca aici să pun o problemă de principiu. Dacă statul român tot trebuie « modernizat », atunci de ce viitorul stat al nostru trebuie să fie făcut, pentru mult timp de-acuma înainte, după chipul şi asemănarea dlui Băsescu, care oricum nu excelează prin armonie şi echilibru ?  Şi cum ar arăta un stat după chipul dlui Băsescu?  In loc de un organism alcătuit armonios, fără deficienţe psiho-morale, în care puterile statului să funcţioneze separat, am avea un monstru ciclopic, care ar cumula singur, direct sau indirect, toate pârghiile puterii, cu un singur ochi zdravăn în mijlocul frunţii, acela al « serviciilor », care să ne supravegheze autoritar pe toţi şi să ne constrângă să ne subordonăm.   
    De asemenea, pentru ca un ins oarecare să pună credibil problema «modernizării » statului, acel cineva trebuie să facă dovada că are el însuşi o idee clară despre ce înseamnă Statul, din punct de vedere istoric şi filosofic, ceea ce evident nu este cazul la dl Băsescu. După cum se ştie, dl Băsescu a fost educat în cazarmă , în şcoala militară, şi prin porturi, la «negocieri» cu bişniţari sau prostituate. A fost căpitan de vas şi a fost obişnuit să dea ordine care să fie executate fără a fi discutate. De aceea, un proiect al statului ieşit din capul d-sale nu poate fi decât paralel cu cultura şi tradiţia istorică, viclean şi profund nedemocratic. Nu ar fi mai îndreptăţit, oare, să ne vorbească despre modernizarea statului altcineva, de exemplu dl Crin Antonescu?
    Oferta pe care dl Băsescu a făcut-o, aceea de a renunţa la doi ani din mandatul de preşedinte, este de-a dreptul înduioşătoare. Mă mir că nu s-a înduioşat chiar dl Băsescu  însuşi de propria sa bunătate, că  nu a început încă să-şi plângă de milă pentru această renunţare. Dl Băsescu ştie prea bine că pentru modificarea Constituţiei sunt necesare 2/3 din voturile Parlamentului şi vrea să păcălească Opoziţia să i le acorde, vânzându-le în schimb iluzia  că vor ajunge mai devreme la funcţia de preşedinte al României. După care dl Băsescu, văzându-se cu Constituţia revizuită, care revizuire va face de fapt imposibilă suspendarea preşedintelui, să se pregătească în ascuns pentru fraudarea alegerilor.
     Sper ca Opoziţia  să nu pună botul la această tentativă de înşelăciune. Pentru că, oricum, mandatul preşedintelui Băsescu va putea fi scurtat cu cei doi ani, fie că dl Băsescu o doreşte, fie că nu. Pentru că, în baza Constituţiei prezente, nemodificate, o Opoziţie câştigătoare a alegerilor din 2012, îl va putea suspenda când va dori pe preşedintele Băsescu. Iar Curtea Constituţională, « serviciile » şi toată ceata de lătrăi vor trece zgomotos de partea « poporului », Andreea Pora bunăoară o va scuipa şi pălmui pe Eba, toţi se vor lepăda de dl. Băsescu cu aceeaşi uşurinţă şi dexteritate suspectă cu care au făcut-o, la vremea potrivită, şi faţă de Ceauşescu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.