NU STAU PE ROZE: E nevoie în continuare de subvenții pentru fermieri

NU STAU PE ROZE: E nevoie în continuare de subvenții pentru fermieri

 Fermierii atrag atenţia asupra unui declin atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic. Din acest motiv, aceştia spun că este nevoie de o continuare a sprijinului de plată pentru susţinerea acestor domenii. 

Au apărut noutăţi pentru fermieri în contextul schimbărilor din actele normative, a condiţiilor de eligibilitate a fermierilor pentru schemele de plată aferente perioadei 2017-2020.
„Noutatea cea mai mare pe care o avem la ora actuală este schimbarea adusă sprijinului cu plată în sectorul zootehnic, care a fost destul de tensionat şi greu justificat la Comisia Europeană. Aţi auzit, în ultima perioadă, aceste discuţii foarte aprinse cu Comisia Europeană pentru justificarea declinului activităţii în sectoarele de activitate pentru care se acordă sprijin cu plata, atât în vegetal, cât şi în zootehnic”, a declarat preşedintele FCBR, Claudiu Frânc. 
Fermierii au participat la discuţii cu echipe din Ministerul Agriculturii şi cu asociaţiile profesionale. Au dovedit comisiilor că există declin în aceste sectorare de activitate, motiv pentru care s-a hotărât continuarea acordării schemelor de plată pentru fermierii români. 
„Ne referim la acele subvenţii de sprijin pentru animalele care au primit anul trecut până în jur de 1.000 de euro pe cap de animal, sau dacă discutăm de lucernă 500 de euro pe hectar, dacă discutăm de soia, în jur de 380 de euro pe hectar. Sume foarte importante, care vin să compenseze şi să încurajeze în acelaşi timp fermierii să facă aceste activităţi care sunt în declin în economia agricolă a României”, a adăugat Frânc. 
Termenul până la care fermierii pot să îşi completeze documente pentru eligibilitatea schemelor de plată este 15 mai. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.