Noi măsuri propuse pentru creșterea porcilor

ANSVSA a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor. Acestea aduc unele modificări și în ceea ce privește creșterea porcilor din gospodăriile proprii, fapt ce a pus pe jar micii producători locali, dar a atras și comentarii din partea unor demnitari.

ANSVSA a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede reguli stricte pentru creșterea porcilor. Autoritatea Sanitar Veterinară explică nevoia ordinului în contextul dificultăților pe care le are în stoparea pestei porcine. Noi cazuri de infestare au apărut zilele trecute în mai multe zone din țară. Ordinul are anumite prevederi care ating mici proprietary de suine. În art. 4, aliniatul 1, este specificat că în exploatațiile neprofesionale este interzisă „activitatea de reproducție”. Asta înseamnă că țăranii nu vor mai putea vinde sau crește purcei din gospodăria proprie, ci doar să-i achizitineze de la exploatațiile comerciale autorizate.  Deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, consideră măsura exagerată.

„Nu-i mai dați țăranului peste cap! Tăiem orice șansă micului fermier de a crește porci. (…)

Ordinul spune că nimeni nu mai poate cumpără purcei decât din ferme autorizate. Cine-și poate închipui că peste un milion de țărani, care cresc câte 1-2 porci/an pentru consum propriu, vor mearge să achiziționeze purcei doar de la exploatații autorizate? Le atrag atenția celor de la ANSVSA că printr-o astfel de măsură desființează creșterea porcilor în gospodării. Mutăm tot consumul în magazine. Sper că nu asta se dorește”,consideră deputatul Durruș

Pe de altă parte, cei de la ANSVSA spun că aceste măsuri nu vor interzice creșterea porcilor în gospodărie. Măsurile propuse sunt benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc, dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației, cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro.

În urma consultărilor cu crescătorii,  asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

Din cauza pestei porcine, de doi ani, targurile de animale sunt interzise in Romania.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.